петок, 6 март 2015 Вести денес: 90

Ивановски и Наумоф на средба со сопственик на ИТ компанија од Италија

Министрите за странски инвестиции и за информатичко општество и администрација Џери Наумоф и Иво Ивановски  денеска се сретнаа со сопственикот на  италијанската  компанија  Df Labs Дарио Форте, чија основна дејност е развивање на нови информатички технологии за заштита на податоци.

Целта на оваа работна посета, како што соопшти кабинетот на министерот за странски инвестиции, е претставниците на компанијата поблиску да се запознаат со можностите кои се нудат за инвестирање во оваа област.

- Предвидено е тие да се сретнат и со претставници на факултетите за информациски технологии со цел да се  развие вземна соработка и програма за практично обучување на студентите во оваа компанија.  Министерот Наумоф истакна дека  потенцијалот на човечкиот капитал во оваа дејност е голем, потенцирајќи дека Македонија располага со пет факултета за компјутерски науки и информатички технологии и тоа во Скопје, Штип, Битола, Охрид и Тетово кои нудат квалитетни високо образовани кадри кои можат сериозно и одговорно да одговорат на сите предизвици кои ги нуди оваа професија, се вели во соопштението.

На средбата било заклучено дека Македонија рапидно напредува во сите сфери на информациските и компјутерските технологии со што станува водечка во регионот, а гостите изразиле подготвеност за инвестирање во земјава.

Спонзорирани линкови

Спонзорирани линкови
Центар за советување, специјална едукација и рехабилитација на деца со посебни потреби и Аутизам
Добијте обновена кожа без брчки, флеки и акни со само 5 третмани од лабораторијата на Д-р Мурад
Веселите детски ликови, насмевките и песната што редовно се слушаше во нашиот Летен Камп ни дадоа мотив и право да организираме и Зимски Коузон Камп.
Учиме на вредности. Толкуваме вредности. Креираме вредности. Стекнете вештини, стекнете моќ.