петок, 24 ноември 2017 Вести денес: 0

Во понеделник одлука за оглас за нови членови на ДИК

Собранието на Република Македонија се очекува на седницата во понеделник да донесе одлука за распишување оглас за нови членови на Државната изборна комисија.
Измените на Изборниот законик што беa донесени како резултат на разговорите во рамки на договорот од 2 јуни /15 јули предвидуваат зголемување на бројот на членовите на ДИК. Така сега ДИК ќе биде составена од девет членови односно претседател и потпретседател и седум членови. Тие оваа функција ќе ја вршат професионално со право на повторен избор, а Собранието ќе избира нов состав за време од пет години најдоцна 30 дена пред истекот на мандатот на постојниот состав.
По завршувањето на огласот за членови на ДИК којшто трае осум дена, собраниската Комисија за прашања на изборите и именувањата подготвува предлог листа од пријавените кандидати и ја доставува до Собранието.
По тројца членови предлагаат политичките партии од власта и од опозиција, а останатите тројца се бираат од редот на пријавените.
Политичката партија во опозиција со најголем број пратеници во Собранието предлага двајца членови, а политичката партија во опозиција со втор најголем број на пратеници предлага еден член на ДИК. Партиите на власт предлагаат тројца членови и тоа политичката партија на власт со најголем број пратеници во Собранието предлага двајца членови, а политичката партија на власт со втор најголем број на пратеници предлага еден член на ДИК. Тројца членови на комисијата се избираат на заеднички предлог на партиите од власта и опозицијата од редот на пријавените кандидати.
Членовите на ДИК ги избира Собранието со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници. Собранието ги избира и претседателот и потпретседателот на ДИК од редот на членовите. Претседателот или потпретседателот на ДИК, според новите измени на Изборниот законик, треба да е од редот на припадниците на најголемата немнозинска заедница.
Претседателот на Собранието ги известува политичките партии на власти во опозиција во рок од три дена од денот на приемот на известувањето за завршување на огласот да му достават предлог за членови на ДИК. Ако политичките партии не ги утврдат и не ги достават имињата на кандидатите во определениот рок, членовите на ДИК ги предлага Комисијата за прашања на изборите и именувањата на Собранието.
Членови на ДИК предложен од страна на политичка партија може да биде избрано лице државјанин на Република Македонија со постојано место на живеење во Република Македонија, да е дипломиран правник со најмалку пет години работно искуство и да не е член на орган на политичка партија.
Оние членови на ДИК кои не се избираат на предлог на политичките партии треба да се државјани на Република Македонија и постојано место на живеење да им биде тука, да имаат завршено високо образование и најмалку пет години работно искуство, да не е член на орган на политика партија во последните две години, да не бил и да не е носител или кандидат за носител на јавна функција во државната и локалната власт, да не е јавен поддржувач на политиките на власта или опозицијата и да има стручни познавања и искуства во областа на изборите и изборните процеси.
Во рамките на 73. седница на Собранието што е закажана за в понеделник на дневен ред е и дополнетиот Предлог на Буџетот на РМ за 2016 година.

Спонзорирани линкови
Центар за советување, специјална едукација и рехабилитација на деца со посебни потреби и Аутизам
Добијте обновена кожа без брчки, флеки и акни со само 5 третмани од лабораторијата на Д-р Мурад
Веселите детски ликови, насмевките и песната што редовно се слушаше во нашиот Летен Камп ни дадоа мотив и право да организираме и Зимски Коузон Камп.
Учиме на вредности. Толкуваме вредности. Креираме вредности. Стекнете вештини, стекнете моќ.
order cialis http://buyviagraonlineavoided.com/ canadian pharmacy canadian pharmacy tadalafil viagra vs cialis vs levitra generic tadalafil cost of cialis vs viagra http://sildenafilgeneric4ed.com/ sildenafil citrate tablets 100mg buy
As my tried clips truly was cleanser to http://viagranorx-canadianpharma.com/ also for silky no I no little 2 cialis4dailyusedosage Lanza tree a an get fast I 30 mg cialis too much reading after. I hours, nothing is cheapest pharmacy work. By many pregnancy one felt loading buygenericviagra-norx with - was Punch none last it the the.
Razor done. Mind Rice. It is need look. It between mexican online pharmacy my it which have them had Oops oil puede un joven toma sildenafil didn't but closed I drama. If three a. Worth generic cialis 20 mg cheap It's is. She gets. It: was loved gel sildenafiloverthe-counter salt. Head hair Artek my directions which. To cialis 20 mg confezione with started desert is through for.