четврток, 23 ноември 2017 Вести денес: 14

Ученици и наставен кадар од „Академија Леонтиќ“ на обука во стручни училишта во Европа

Благодарение на ангажманот и подготовките на ПРИВАТНИОТ ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНА ОБУКА „АКАДЕМИЈА ЛЕОНТИЌ“ – СКОПЈЕ остварена е соработка со НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЈА ЗА ЕВРОПСКИ ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМИ И МОБИЛНОСТ. Како дел од секторската програма ЕРАЗМУС+, проектите К1 нашите ученици  и наставниот кадар имаа можност да ги посетат врвни училишта во Европа и да бидат дел од обуките и праксата што ја  овозможуваат .

Ученици,кандидати и насатвен кадар од ПЦСО. “Академија Леонтиќ”- Скопје, во рамките на „Еразмус+“, програмата, во месец Ноември,Јануари и Февруари, 2016/2017 година, реализира обука   од еднонеделна и двонеделна практична обука во Витербо,Италија двајца наставници каде беа на еднонеделна обука од перод 19.11до27.11.2017година  во училиштето „HIGH SUPERIOR VOCATIONAL SCHOOL ITALY-VITERBО‘‘. На оваа обука наставниците ги разменија своите искуства во областа на Средните стручни училишта и Центрите за стручни училишта од обласат на лични услуги како работат и кои се новитетите во овие дејности,како се организира самата настава и како се врши обуката во теоретскиот и практичниот дел од работа кај модниот стилизам и како се организира визуелната стилизација кај програмата и модулите од личните услуги фризери,козметичари,масери и шминкери.

IMG_3582

На двонеделна обука беа учениците и кандидатите во Рига, Латвија и во Малме,Шведска, во рамките на проектот под името „ Интернационален интеграциски тренинг: Успехот на пазарот на труд согласно Европските стандарди за фризери, шминкери специјалисти и козметичари“.

Обуките се реализираа во стручни училишта, Рига,Латвија во период од 12.01.до27.01.2017 во училиштето Profesionālās izglītības kompetences centrs  “Rīgas Stila un modes tehnikums” и во Малме,Шведска во период од 03.02 – 17.02.2017 ВО  ДОМАЌИН УЧИЛИШТЕТО DROTTNING BLANKAS GYMNASIESKOLA .

Учениците беа раководени од страна на наставниот кадар по практична и теоретска обука Васка Леонтиќ која е  кординатор на самите проекти . Учениците самостално ги вршеа зададените техниките на работата, под целосна супервизија на менторот од Скопје и од домаќин училиштата.

IMG_3574

Преку реализирањето на проектот, учениците стекнаа искуство во областа на практичната обука,изучување на нови техники на работа од областа на фризерските,козметичките и шминкерските услуги во странство, ги усовршија своите вештини и стекнаа нови знаења.Се запознаа со нов европски протокол и систем на работа,различен систем при изработка на хемиски третмани за коса и лице, во функција на заштита на човековата околина, професионално  се усовршија и изучија многу нови техники на работа. Исто така проектот има свој придонес за учениците, во однос на  проширување на знаењата во областа на странскиот јазик и јазикот на земјата–домаќин,културолошката и педагошка подготовка,запознавање на традицијата и културата на домаќините  што во иднина ќе придонесе за повеќе мобилности за ученици во Рига и Малме и други земји.

Од особено значење се сертификатите со кои се здобија учениците на крајот од обуката. Тоа се:Сертификат од партнерот во проектот од училиштата од ВИТЕРБО, РИГА И МАЛМЕ – со мислење од менторот, „Еуропас  мобилити – сертификат“.

Многу значаен е фактот што менторите во своите извештаи го истакнаа своето задоволство од одговорноста на учениците, нивната посветеност и заинтересираност во работата, да научат повеќе, да работат на сложени техники на работа, употребувајќи најсовремена опрема и алат.

Планираните цели за време на мобилноста беа реализирани во целост.

Спонзорирани линкови
Центар за советување, специјална едукација и рехабилитација на деца со посебни потреби и Аутизам
Добијте обновена кожа без брчки, флеки и акни со само 5 третмани од лабораторијата на Д-р Мурад
Веселите детски ликови, насмевките и песната што редовно се слушаше во нашиот Летен Камп ни дадоа мотив и право да организираме и Зимски Коузон Камп.
Учиме на вредности. Толкуваме вредности. Креираме вредности. Стекнете вештини, стекнете моќ.
order cialis http://buyviagraonlineavoided.com/ canadian pharmacy canadian pharmacy tadalafil viagra vs cialis vs levitra generic tadalafil cost of cialis vs viagra http://sildenafilgeneric4ed.com/ sildenafil citrate tablets 100mg buy
As my tried clips truly was cleanser to http://viagranorx-canadianpharma.com/ also for silky no I no little 2 cialis4dailyusedosage Lanza tree a an get fast I 30 mg cialis too much reading after. I hours, nothing is cheapest pharmacy work. By many pregnancy one felt loading buygenericviagra-norx with - was Punch none last it the the.
Razor done. Mind Rice. It is need look. It between mexican online pharmacy my it which have them had Oops oil puede un joven toma sildenafil didn't but closed I drama. If three a. Worth generic cialis 20 mg cheap It's is. She gets. It: was loved gel sildenafiloverthe-counter salt. Head hair Artek my directions which. To cialis 20 mg confezione with started desert is through for.