Култура

Почина првиот учител на Тоше Проески

Почина првиот учител на Тоше Проески

Вчера во своето родно Крушево почина почитуваниот музиколог и гитарист Христо Христоски – Мулар. Мулар беше првиот учител на легендарниот Тоше Проески кој во повеќе наврати имаше изјавено дека суштината на музиката ја има научено токму од него.

Покрај Тоше, Мулар имаше соработувано и со повеќе ѕвезди како Кемал Монтено, Зоран Џорлев, Драган Вучиќ, Влатко Стефановски со кого пред две години ја држеше Крушевската гитарска работилница за млади теленти и многу други.

Во својата кариера има издадено неколку антологии на влашки песни и збирки на македонски фолклорни бисери, а како гитарист има настапувано и на престижниот Макфест.

Pocina uste eden golem umetnik i prekrasen covek 😞 Pocivaj vo mir drag prijatele Hristu Mular …..

Posted by Џорлев Зоран on Saturday, September 9, 2017