Ако Израел сака да стави крај на исламистичкото движење Хамас по неговиот напад пред два месеци, битката за вториот град во Газа, Кан Јунис, е неизбежна. И ќе биде многу потешко да се совлада од првиот.

Битката за Кан Јунис ќе биде одлучувачка за текот на војната, велат некои арапски експерти; за Ал Џезира, воениот експерт Фаиз ал Дуири призна дека тоа ќе се изучува во учебниците по историја. Во исто време, неговото решавање неизбежно ќе започне разговор за тоа како ќе изгледа лентата со површина од 365 квадратни километри по завршувањето на војната.

На британскиот попис на Мандата Палестина (1922), Кан Јунис, некогаш отомански гарнизонски град со пазар познат со векови, имал население од помалку од 3.900 (вклучувајќи еден Евреин). Во рок од еден век, нејзиното население се зголеми стократно, главно откако стотици илјади Палестинци ги напуштија своите домови со формирањето на Државата Израел во 1948 година (процес познат како Накба или Катастрофа).

До војната, градот веќе достигнал население од 400 илјади луѓе. Сега бројката е веројатно поблиску до милион. Кан Јунис е различен од Газа: има помалку високи згради, а областа е поголема. Жителите, репортерите и невладините организации известуваат дека градот е без храна и струја, на некои места останува без вода, а десетици илјади бегаат во Рафах – кон египетската граница – на југозапад.

Израел истовремено гаѓаше двајца многу специфични жители на градот, заедно со илјадниците борци на групата кои го чуваат. Оваа задача веројатно ќе потрае многу време.

Што сака Израел да постигне во Кан Јунис и што може да тргне наопаку?

Со оглед на огромната популација собрана таму, недофатливоста на раководството на Хамас во последните години и притисокот однадвор, одговорот е: речиси сè.

Синуар и Деиф се таму

Лидерот на Хамас во Газа, Јахја Синвар, е роден во Кан Јунис во 1962 година, кога појасот сè уште беше под египетска власт. Пет години по неговото раѓање, Израел ја окупираше Газа; заедно со шефот на военото крило, Мохамед Деиф, пораснале во бегалски камп.

Израел сега верува дека Синвар, Деиф и други клучни фигури на Хамас во Газа побегнале од север кон југ.

Дали барем двајцата ќе бидат ликвидирани е големото прашање пред оваа операција. За Израел, Синуар не е само „мозокот“ зад 7 октомври, туку и личноста која го турна Хамас кон радикализација. Ако биде убиен, групата, некои веруваат, може да биде обезглавена.

Хамас нема да владее со Газа

Симболот на моќ и база на Хамас беше во градот Газа, каде што многу луѓе стоеја зад него за да пристапат до ресурси; поддршката за неа беше во Кан Јунис.

Јужна Газа се смета за социјално поконзервативна, каде Хамас ужива поголема поддршка, а во Кан Јунис е една од петте бригади на вооруженото крило Ал-Касам.

Извор: Дневник.бг