Во објавениот годишен извештај на Амнести интернешнл во делот за Македонија се наведува дека „и покрај спроведувањето на реформите идентификувани од Европската комисија, останува загриженоста за неказнивост, говор на омраза, дискриминација на жени, Роми и ЛГБТИ лица“.

Исто така се додава дека продолжило незаконското притворање, како и притисокот врз бегалците и мигрантите. Амнести интернешнл нотира дека ЕК во март го одобри почетокот на разговорите за пристапување, признавајќи го напредокот во реформите во судството, полицијата и безбедносните служби и во справувањето со организираниот криминал и корупцијата. Во септември, владата објави програма за реформи во медиумите, која вклучува адресирање на ширењето на „лажните вести“.

Се наведува и тоа дека по избувнувањето на ковид-19, вонредната состојба која беше прогласена од средината на март, беше укината во средината на јуни за да се овозможи кампања за парламентарните избори во јули. Притоа, како што се додава, полицијата била селективна во спроведувањето на усогласеноста со полицискиот час и забраната за верски или јавни собири. Во април, владата го скрати финансирањето на НВО за 525.000 евра, загрозувајќи ја нивната можност за испорака на основни услуги. Судовите, како што се наведува во извештајот, едвај функционираа, постигнувајќи бавен напредок во гонење на лица обвинети за кршење на ограничувањата на ковид-19.

Парламентот во март го затвори Специјалното обвинителство, создадено во 2015 година со надлежност за наводни сериозни злосторства, вклучително и кршење на човековите права, од поранешни владини министри и службени лица. Над 20 случаи биле пренесени на јавниот обвинител. Продолжи судењето на поранешниот шеф на тајната полиција и министер за внатрешни работи за нивно учество во незаконско набљудување. Во јуни, поранешната специјална обвинителка Катица Јанева беше осудена на седум години затвор за злоупотреба на службената положба. Северна Македонија сè уште ја нема ратификувано Меѓународната конвенција за заштита на сите лица од присилно исчезнување, потпишана во февруари 2007 година.

Дискриминацијата заснована врз етничка припадност, религија, пол и сексуална ориентација опстојува, честопати подгревана од пандемијата. Говорот на омраза и дезинформациите на социјалните мрежи често беа насочени кон албански граѓани. Хелсиншкиот комитет за човекови права пријави 80% зголемување на антиисламски говор на омраза пред изборите, а во јули поднесе пет кривични пријави за ширење омраза.