Владејачката коалиција во Србија ја поддржуваат 44 отсто од гласачите, блокот на проевропските партии кои ги организираат протестите „Србија против насилството“ од 38 отсто, партиите кои себеси се нарекуваат државотворна опозиција со 11 отсто, додека седум отсто се неопределен, според истражувањето претставено во вторникот во Белград.

Истражувањето го спроведе агенцијата „Стата“, специјализирана за истражување на пазарот и јавното мислење, по неколкумесечниот конфликт меѓу владејачката партија и опозицијата околу распишувањето вонредни парламентарни избори во Белград.

Владејачката коалиција, предводена од Српската напредна партија (СНС), се состои од Социјалистичката партија на Србија (СПС) на чело со министерот за надворешни работи Ивица Дачиќ и неколку помали партии – Движењето на социјалистите (ПС) на чело со Агенцијата за безбедност и информирање. БИА) Александар Вулин, Обединета Србија (ЈС) и Партијата на обединети пензионери на Србија (ПУПС).

На прашањето дали поддржуваат распишување избори во следните неколку месеци, 48 отсто од испитаниците одговориле потврдно, 26 отсто не се за таа опција, а приближно исто толку немаат мислење за излегување на гласање.

Мнозинството од испитаниците се изјасниле за распишување избори во Белград – 58 отсто.

Најголема поддршка меѓу партиите има СНС, за која се изјасниле 36,3 отсто од испитаниците, од 76 отсто кои потврдиле дека ќе учествуваат на изборите.

За промени 48,5 отсто од испитаниците

Следуваат Партијата на слободата и правдата (СПП) со 9,8 отсто, СПС со 7,3 отсто, Народното движење на Србија (НПС) со 5,5 отсто, Србија Центар со 4,4 отсто и Зелено-левиот фронт со 4,0 отсто. , Заветници со 3,4 отсто, Еколошко востание со 3,1 отсто и Нова демократска партија на Србија (Нова ДСС) со 3,0 отсто поддршка.

Според тоа истражување, десничарското движење Двери (2,6 отсто), Демократската партија (ДС – 1,2 отсто), либерално-левичарската коалиција Зајдено (0,6 отсто) и Народната партија (НС) би останале под изборниот праг на три проценти – 0,6 проценти).

Истражувањето е спроведено на примерок „кој целосно одговара на демографската структура на населението од минатогодишниот попис, полот, возраста, образовната и регионалната застапеност“.

Во телефонски интервјуа и теренски анкети од 8 до 13 септември учествувале 1.580 испитаници.

Опстанокот на актуелната власт „во корист на мирот и стабилноста на земјата“ го поддржуваат 36 отсто од испитаниците, 48,5 отсто се за промени, а 16 отсто немаат мислење за тоа.

44 отсто од испитаниците ги поддржуваат протестите „Србија против насилството“, 39 отсто се против, а 17 отсто се неопределени.