Брисел моментално задржува речиси 28 милијарди евра од фондовите на ЕУ од Унгарија, а Будимпешта нема да го добие целокупниот износ на парите додека не ги спроведе 27 таканаречени „супер пресвртници“ преговарани со Комисијата.

Унгарија во четвртокот ја обвини Европската комисија дека е пристрасна кон земјата „од политички причини“ и дека „неправедно“ ги задржува средствата на ЕУ.

Министерот за надворешни работи Петер Сијарто им рече на новинарите во Брисел дека законот усвоен од унгарскиот парламент ден пред ги исполни барањата на Комисијата за зајакнување на судската независност во земјата и затоа треба да доведе до одмрзнување на замрзнатите фондови на ЕУ.

„Европската комисија имаше јасни очекувања, Унгарија ги исполни овие очекувања есента минатата година и со законодавството што штотуку беше усвоено“, рече министерот за надворешни работи Петер Сијарто за новинарите во Брисел.

„Секогаш се појавува нешто. Секогаш има нешто повеќе. Јасно е дека оние комесари кои постојано изразуваат нови сомнежи за посветеноста на Унгарија, секогаш поставуваат нови барања, тие едноставно се пристрасни против нас од политички причини. И целосно неправедно ги задржуваат нашите средства од ЕУ. , без никаква правна основа или добра причина“, додаде тој.

Брисел во моментов задржува речиси 28 милијарди евра од фондовите на ЕУ од Унгарија. Ова го вклучува целокупниот удел на земјата во кохезионите фондови на блокот за периодот 2021-2027 година во износ од 22 милијарди евра и 5,8 милијарди евра во рамките на Програмата за закрепнување и отпорност (RRF), програма за стимулација на блокот за пост-COVID.

Комисијата и земјите-членки првично се согласија да замрзнат само 6,3 милијарди евра пари за кохезија – надополнето на 5,8 милијарди евра во фондовите на RRF – поради прашањата за владеење на правото според новиот механизам за условување. Но, тој беше проширен на целата кохезија од 22 милијарди евра кон крајот на декември, откако извршната власт на ЕУ пресуди дека неколку други закони – за академските слободи, правата на ЛГБТИ и системот за азил – не ја почитуваат Повелбата за основните права.

За да ги отклучи сите пари, Будимпешта мора да спроведе 27 таканаречени „супер пресвртници“, вклучувајќи четири кои се однесуваат на независноста на судството, 21 според механизмот за условување на владеењето на правото и две дополнителни за ревизија и известување за фондовите на ЕУ.

Законот усвоен во средата, кој има за цел да ги исполни пресвртниците за независност на судството и кој се очекува да стапи на сила на 1-ви јуни, беше опишан од портпаролот на Комисијата како „добар чекор во вистинската насока“.

„Тоа, сепак, не е крај на процесот. Треба да се следат понатамошни чекори“, рече Кристијан Виганд.

„Формалната прелиминарна проценка од страна на Комисијата во рамките на RRF ќе биде направена само потоа во контекст на првото барање за исплата на Унгарија откако сите супер пресвртници ќе бидат ефективно имплементирани“, додаде тој, ставајќи до знаење дека 5,8 милијарди евра од RRF кои се задржаното ќе се исплати само откако сите 27 пресвртници ќе бидат успешно спроведени.

Но, новото законодавство ќе и овозможи на Будимпешта, откако ќе преземе дополнителни оперативни чекори, како што се доделување средства на Националниот судски совет кој ја надгледува централната администрација на судовите и доби позитивна прелиминарна оценка од Комисијата, да искористи 13 милијарди евра од задржани кохезиски фондови.

Меѓутоа, тој нема да го добие тоа во паушална сума бидејќи кохезионите фондови се распределуваат во текот на неколку години и се исплаќаат по барањата за рефундирање.

За да се отклучат 6,3 милијарди евра дополнителни кохезиони фондови, Будимпешта ќе мора да ги исполни 21 супер пресвртница поврзани со механизмот за условување, а останатите 2,6 милијарди евра ќе бидат распределени само откако ќе се решат прашањата за академските слободи, правата на ЛГБТИ и системот за азил .

Една клучна битка ќе биде околу таканаречениот закон за заштита на децата, кој забранува прикажување на хомосексуалноста и промена на полот во медиумските содржини и едукативните материјали наменети за публика под 18-годишна возраст и навидум ја поврзува педофилијата со хомосексуалноста.

Законот беше широко критикуван како анти-ЛГБТ и ја поттикна Комисијата и 15 земји-членки да покренат правен случај против Унгарија.

Но, Сијарто минатиот месец рече дека „за нас прашањето за заштита на децата не познава компромиси, ние ќе ги заштитиме нашите деца“, сугерирајќи дека владата не е подготвена да отстапи од оваа тема.

„Ова не е едноставна владина одлука, ниту парламентарна одлука, туку ова е волја на народот, како што беше изразена на референдум и не знаеме за одлука на повисоко ниво во демократијата. Затоа, се разбира, ќе стоиме на страната на заштитата на децата, на заштитата на унгарските деца, без оглед на тоа колку земји ќе одлучат да се приклучат на тековната тужба против нас“, додаде тој.