Македонското малцинство вели дека имало манипулации со албанскиот попис

Обвинувања за  манипулации

Додека го чекаат Заводот за статистика (ИНСТАТ) да ги објави официјалните резултати од пописот, македонското малцинство во Албанија изрази голема загриженост за чекорите и процесите што беа користени. МЦН јавува дека Васил Стерјовски, кој порано беше пратеник, а сега е прв човек на Македонска алијанса за европска интеграција, зборува за малцинството и вели дека пописот бил наместен.

Закани со кои луѓето мислат дека се соочува македонското малцинство

Некои луѓе во македонската заедница, како Стерјовски, се загрижени дека договорот меѓу Албанија и Бугарија може да го загрози македонскиот идентитет и нивниот опстанок како малцинска група. Се зголемува загриженоста за должноста на Албанија да го спречи тоа да се случи.

Барања за контрола над бугарски групи

Стерјовски вели дека кредибилитетот на ИНСТАТ сега е доведен во прашање бидејќи се смета дека целиот процес на попис, особено во местата каде што живее македонската заедница, го воделе бугарски групи. За да ги смени резултатите од пописот, тој вели дека се вклучиле високи функционери и екстремни Бугари и ги лажеле луѓето, користејќи закани за насилство и пари за да го добијат она што го сакаат.

-Сите се чудат како Албанија го дозволува ова. Да и се остават одврзани раце на Бугарија да го спроведе пописот во Албанија!? Тоа е апсурдно. Ова беше војна на албанските граѓани од македонска националност со бугарските институции, со бугарските екстремисти, но и со албанските институции кои не ни помогнаа во целиот овој процес да нè заштитат од сите овие закани што доаѓаа од бугарската држава. А кредибилитетот на ИНСТАТ паѓа затоа што целиот процес, особено во областите каде што живее македонската заедница, беше контролиран од бугарските структури од Бугарија, изјави Стерјовски.

Однесување кое беше сомнително за време на Пописот

Како што вели Стерјовски, осомничената измама започнала уште рано во пописниот процес. Се вели дека бугарскиот амбасадор одел во градовите во областа Голо Брдо, особено во Требиште, и давал таблети и телефони за да ги охрабри луѓето да кажат дека се Бугари. Меѓутоа, кога стана јасно дека овие напори не функционираат, почнаа да се случуваат отворени закани и барања. Се вели дека екстремистичките групи од Бугарија предупредија дека албанските државјани со бугарски пасоши ќе им бидат одземени и дека на луѓето кои се во процес на добивање бугарски пасош ќе им биде стопиран процесот. Според Стерјовски, пописот бил и како „пазар на добиток“, каде на луѓето им биле понудени 300 евра доколку можат да покажат доказ во форма на слика дека се Бугари.

-Од вториот ден од почетокот на пописот, бугарскиот амбасадор отиде во селата во областа Голо Брдо, во Требиште, каде по улиците делеше таблети и телефони, убедувајќи ги луѓето да се изјаснуваат како Бугари. Особено по првата недела кога видоа дека сите овие активности не даваат резултат и жителите не се изјаснуваат како Бугари, почнаа и отворени притисоци. Разни екстремистички кругови од Бугарија се закануваа дека на сите жители албански граѓани кои имаат бугарски пасоши истите ќе им бидат одземени или дека ќе се прекине постапката за оние кои се во постапка за вадење бугарски пасош. Од нашите информации кои доаѓаа од терен, овој попис беше како на сточен пазар, каде ако го фотографирате формуларот од таблетот дека сте се изјасниле како Бугарин, за тоа ќе добиете 300 евра од бугарските структури за таа фотографија, посочува Стерјовски.

Стерјовски вели дека владата на Македонија е информирана за овие работи. Но, Ковачевски, премиерот на Македонија, ги утешувал велејќи дека има ветување од Рама, премиерот на Албанија, дека пописниот процес ќе биде отворен и искрен.

Бугарското малцинство во Албанија беше признато, а такво малцинство не постои

Важно е да се напомене дека во 2017 година, Албанија воведе закон со кои бугарското малцинство беше официјално признаено. Ова вклучуваше места за кои долго време беше познато дека се региони на македонското малцинство.

Пред пописот

Проблемот со старите пописни податоци го покренува Македонска алијанса за европска интеграција. Немаше ниту еден човек во Републиката кој на пописот во 2011 година рече дека е Бугарин. Дури и во пробниот попис во 2019 година, само едно лице рече дека е Бугарин.

Она што сега го прави македонското малцинство

Македонците сочинуваа 0,20% од населението во Албанија на последниот попис. Бројот на луѓе кои се изјасниле дека се Македонци е 5.512.

Загриженост за чесноста и правичноста на албанскиот пописен процес предизвикуваат тврдењата на македонското население.

Не знаеме како ќе се постапат со овие обвинувања или дали ќе бидат соодветно слушнати и решени грижите на малцинската група. Ќе обрнуваме големо внимание на тоа како овие тврдења влијаат на општата популација и како реагира владата, велат од Од Македонска алијанса за европска интеграција.

Извор: Kanal 5