Со оглед на тоа што денеска започнува 145-та собраниска седница, дневниот ред е натоварен со значајни законски предлози кои би можеле да го обликуваат идниот курс на Македонија. Помеѓу истакнатите се измените на Законот за патните исправи по брза постапка, закон за изменување на Законот за плата и други надоместоци на избрани и именувани лица, закон за изменување на Законот за плата и други надоместоци на избрани и именувани лица, како и избор на член во ДИК.

Законот за патни исправи

 Итен предлог на ВМРО-ДПМНЕ

Забележителен момент на оваа седница е итниот предлог на ВМРО-ДПМНЕ за измени на Законот за патните исправи. Од партијата бараат продолжување на важноста на патните исправи на граѓаните. Сепак, предлогот се соочува со скептицизам од претседателот на македонското Собрание, Јован Митрески.

Митрески, изразувајќи резерва, тврди дека промената на меѓународните договори преку домашното законодавство е уставно сомнителна. Тој нагласува дека меѓународните договори се составен дел на внатрешните правни трансакции и не можат еднострано да се менуваат со националните закони. Конечната одлука за ова прашање се очекува во текот на денот.

Апелот на опозицијата за поддршка од владејачкото мнозинство за продолжување на важноста на патните исправи е во цел за помош на граѓаните. Од ВМРО-ДПМНЕ тврдат дека соработката на 15 владини пратеници е клучна за донесување на предложениот закон.

Закони за плата

Во тандем со расправата за патните исправи, на седницата се навлегува во сложеноста на Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за плата и други надоместоци на избраните и именуваните лица во Република Македонија. Дополнително, на дневен ред се и предлозите поврзани со платите на функционерите .

Клучни одлуки за игрите на среќа и Државната изборна комисија

На законодавниот дневен ред е и клучниот Закон за изменување и дополнување на Законот за игрите на среќа и за забавните игри, кој е поставен за трето читање. Двоумењето на претседателот да го потпише указот повторно го стави овој закон во центарот на вниманието. Со потребата од парламентарно мнозинство од 61 глас, судбината на овој закон виси на конец.

Истовремено, на седницата ќе биде и изборот на нов член на Државната изборна комисија. Потенцијалното именување на Абдуш Демири зависи од добивањето поддршка од над 80 пратеници.

Извор; Slobodna Evropa