Економија

Невработеноста во САД најниска во изминативе 45 години

Невработеноста во САД најниска во изминативе 45 години

За само една година претседател, со неколку силни чекори, меѓу кои и сериозно намaлување на даноците, Доналд Трамп толку многу ја зајакна економијата, што Америка има најниска невработеност во последните 45 години.

Во исто време во Македонија дојде влада која ништо неправи за економијата, и во овие 8 медеци јава на коњот на инерцијата од политиките од претходната влада по однос на невработеноста.

Но фактот што веќе два квартали по ред имаме рецесија, прашање на време е уште колк у време ќе се издржи да непочне тренд на повторен раст на невработеноста.

Странските компании кои ги донеде претходната влада, дури сега дојдоа до периодот кога им беа планирани најмногу нови вработувања. Намалените даноци од владата на ВМРО-ДПМНЕ наскоро како што најави СДСМ ќе ги зголемува, а веќе почна со акцизата и намалувањето на прагот на ДДВ обврзници.

Некои економисти велат дека целиот погром во економијата нема да доведе до ново нејзино зголемување барем уште две години а можеби и три, заради претходно донесените фабрики кои во овој период го реализираст планот за вработување, но истовремено ќе изостане ново посериозно намалување на невработеноста бидејки нема нови инвеститори кои новата влада ги носи, ниту пак владата сериозно работи да има повеќе нови инвестиции.

Нема ни сериозен тим за таква активност. Груевски, Пешевски, Ставрески, Јанакиевски и остантите секој ден се бореа да убедат некој инвеститор да отвори нови работни места во Македонија. Зоран Заев и СДСМ се борат секој ден истиве да се во суд и по можност да ги осудат, за да можат полесно да го сменат името и националниот идентите, а ако Грција заради несакањето воопшто да го реши спорот успее во својата намера, тогаш набрзина преставувајки се дека се бореле за името, да отидат на предвремени избори и да добијат колку толку додека целосно не им падне рејтингот, кој секојдневно оди надолу .