Извештајот на Европската комисија за Македонија попладнево и официјално стигна до Бојан Маричиќ и во властите во државава.

Шефот на делегацијата на Европската унија, Дејвид Гир попладнево во Владата му го врачи Извештајот на Европската комисија за Македонија за 2023 година на заменик претседателот на Владата, Бојан Маричиќ. Вицепремиерот Маричиќ им се заблагодари на амбасадорот Гир и на Европската унија за, како што пишува во соопштението, „будното следење и одговорот на нашите барања, проследено со детална анализа на извештајот на Владата и посветеноста за продолжување на процесот и успешно спроведување на заедничките планови“.

На средбата, на која присуствуваа и министерот за надворешни работи Бујар Османи, државниот секретар на Секретаријатот за европски прашања Дрита Абдиу Халили и заменик-шефот на делегацијата на ЕУ, Бен Нупнау. На оваа средба се разговараше за Извештајот, планирањето на следните чекори за реализација на стратешката цел за пристапување во ЕУ, планот за раст и планот за реформи за Македонија и Западен Балкан.

„На средбата беше посветено посебно внимание на следните чекори за планот за раст (на економиите) на Западен Балкан со заклучок дека извештајот на Европската комисија за нашата земја е одраз на нашата секојдневна борба за унапредување на општеството“, се наведува понатаму во соопштението.

Вицепремиерот истакна дека Македонија продолжува со цврста определба за спроведување на реформските процеси, поддржувајќи го планот за раст за Западен Балкан.

„Планот за раст е резултат на нашата загриженост дека можеме да ги искористиме привилегиите и можностите за членство во ЕУ рано, за време на преговорите“, рече Маричиќ.

Според најавата, ЕУ со конкретни планови за Западен Балкан издвоила 6 милијарди евра, од кои 1 милијарда евра ќе има за Македонија. Овој план за раст обезбедува пристап до заедничкиот европски пазар, што значи силен економски развој. Тоа значи дека можеме да ги продаваме нашите производи и услуги на европскиот внатрешен пазар, соопшти Европскиот секретаријат.

Целта на ЕУ е да ги испрати првите дознаки во Македонија и Западен Балкан до март 2024 година.

Иако владата предводена од СДСМ и ДУИ себеси се претставува како проевропска која се води од европските принципи, реалноста и не е баш таква. Партизираното судство кое нема никаков напредок, корупцијата, злоупотребата на европското знаменце и партиската сегрегација се најголемите проблеми за Европската комисија.

Една од пораките во новиот извештај на Европската комисија е дека работата на парламентот е попречена од политички спорови кои ја влошија и одложија примената на многу реформски закони.

Извештајот на Европската комисија ги повикува главните партии да постигнат договор во услови на разговори за наследување на ЕУ. Европската комисија рече дека сите политички партии треба да почнат да се вклучат во продуктивни дебати за сите партии со цел да се зајакне улогата на Парламентот.

Европската комисија во својот извештај смената на претседателот на Судскиот совет ја оцени како контроверзно прашање и наведува дека е неопходно да се контролираат надворешните влијанија и да се зајакне заштитата на интегритетот и независноста на судиите. Во извештајот се вели дека силен преглед на измените во Кривичниот законик, а со тоа ќе се отежне санкционирањето на високите функционери.

За овој извештај се јави со свој коментар и опозициската ВМРО-ДПМНЕ според која ова е израз на реалноста.

„Извештајот на ЕК за 2023 година е доказ дека лажни се изјавите на власта на СДС и ДУИ дека се фокусирани на европската агенда. Ова е извештај кој е одраз на тажната реалност, одраз на состојбата на стагнација и во одреден дел назадување во која се наоѓа Македонија. Денес нема да ја слушнете власта како зборува за извештајот, нема да го слушнете ниту Ковачевски, Груби, Маричиќ, Османи и останатите да се нарекуваат европски фронт затоа што извештајот ја обелоденува нивната непосветеност кон системско имплементирање на препораките“ рече на денешната прес-конференција портпаролката на ВМРО-ДПМНЕ, Марија Митева.

Власта, барајќи алиби да ја покрие својата неспособност одново ја обвини опозицијата. Бујар Османи, наместо да презеде одговорност за катастрофалната работа на власта, одново се вади на опозицијата.

„Важна е причината. Во една каузална терапија го лекувате проблемот, а не симптомот. Ова што го гледаме како детектирани слабости се симптоми на една причина, а причината е политичката поларизација односно обидот да се стават партиски над државните интереси. Гледаме дека се е она што се вика: ’морам јас да добијам се, и на штета на државата. Второ, иронија е да се повикувате на борба против корупцијата, а да го блокирате отворањето на поглавјата 23 и 24, кои во суштина се борба против корупцијата“, рече Османи.

Според оние кои вистински ја познаваат политиката овој извештај е најрелевантен за ситуацијата на Македонија. Водејќи се по ова, на Македонија ѝ треба уште многу време да отиде чекор напред. Политиките на власта, како што оценува и ЕК, не вродуваат со плод, а најголем проблем е корупцијата и судството.