Со идентичен став и  усогласени политичките агенди, Али Ахмети и Арбен Таравари ги започнаа своите изборни кандидатури во Македонија, залагајќи се за значителна промена во изборниот процес. Заедничката цел? Укинување на непосредните претседателски избори и преминување на парламентарен избор на шеф на државата, отворајќи го патот за уставни измени.

Идентичен став за  уставни промени

И Ахмети, кој ја претставува Демократската унија за интеграција (ДУИ), и Таравари, на чело на Алијанса за Албанците, (АА) тврдат дека нивното учество во која било идна влада зависи од успешното спроведување на оваа уставна промена. За реализирање на нивното барање треба консензус меѓу политичките партии и, особено, двотретинско мнозинство во Собранието.

Ставот на Ахмети: Долгогодишна посветеност

Ахмети ја потврдува својата посветеност на оваа идеја, која датира од  конгресите на ДУИ во 2016 и 2020 година. Тој жестоко изјавува:

„Ние нема да бидеме дел од ниту една влада што нема да го промени Уставот“ 

Ахмети најавува дека доколку нема уставни промени, ДУИ како опозиција ќе се бори против егзистенцијалните закани. Ахмети постави и дополнително барање покрај изборот на претседател во Собранието, а тоа е  креирање на функција на потпретседател.

– „Претседателот на државата треба да се избира во Собранието“, тврди Ахмети. „Со изборот на потпретседател, обезбедуваме поголема политичка поддршка со двотретинско мнозинство. Дополнително, овој чекор ќе резултира со значителни буџетски заштеди, бидејќи на секој циклус на претседателски избори се трошат повеќе милиони.

Принципи на Охридскиот рамковен договор на Таравари

 

Од друга страна, Арбен Таравари  ја  темели поддршката на своите барања од принципите на Охридскиот рамковен договор, нагласувајќи ја потребата од консензуална демократија. Неговите предложени уставни измени вклучуваат решавање на вклучувањето на Бугарите во Преамбулата, впишување на албанскиот јазик наместо јазик кој го говори 20% од населението  и обезбедување автоматска распределба на една од трите главни државни функции на Албанците.

– Изборот на претседател треба да се префрли во Собранието од претстојните редовни избори, наведува Таравари. „Оваа монументална промена обезбедува двете најголеми националности во Собранието заеднички да одлучуваат за распределбата на трите највисоки државни функции.

 Одговор на Ахмети на прашања за претседателски избори

Како одговор на прашањата за потенцијална координација со другите партии во албанскиот блок, Али Ахмети, лидерот на Демократската унија за интеграција (ДУИ), остана цврст на својот став. Тој ги упати новинарите на програмите на партијата за 2020 и 2016 година, каде што беа дадени детални објаснувања за изборот на претседател, посочувајќи дека нема потреба од дополнителни коментари.

Аналогија на Суперлигата

На прашањето дека не одговорил на предлогот на Арбен Таравари да биде негов противник во претседателската трка, Ахмети употреби спортска аналогија. Тој изрази благодарност за понудата, но ја спореди својата политичка позиција со играњето во „Супер лигата“, додека ја карактеризираше улогата на Таравари како полокализирана. За потенцијалното сценарио Таравари да оди во вториот круг, Ахмети ја отфрли идејата за бојкот, тврдејќи дека тоа не е демократска алатка и не треба да се забавува.

Постепен напредок кон целта

Ахмети го расветли доцнењето на реализацијата на идејата за избор на претседател во Собранието, припишувајќи го на тековните анализи и консултации. Тој истакна постојана комуникација со различни засегнати страни, вклучително и пријатели и соработници, за да се соберат мислења, предлози и анализи за да се води чекор по чекор напредок кон нивната цел.

Бујар Османи: кредибилен претседателски кандидат

Обраќајќи го вниманието кон нивниот избран кандидат за претседател Бујар Османи, Ахмети изрази уверување во неговите можности. Тој смета дека Османи, како европски ориентиран и високо ценет претставник на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ), е најсоодветниот кандидат. Ахмети очекува граѓаните да го поддржат Османи, наведувајќи го неговиот кредибилитет, професионалност и способност достоинствено да ја претставува државата.

Благодарност до Пендаровски

Размислувајќи за претходниот претседател, Ахмети ја потврди соработката и комуникацијата со Стево Пендаровски. Тој се заблагодари за нивните заеднички напори за време на мандатот на Пендаровски и му упати добри желби за здравје и успех во идните напори.

Извор а1

Извор Телма