Македонија се подготвува за двојниот предизвик на претседателските и парламентарните избори, ветувајќи политички спектакл што ќе ја преобликува иднината на нацијата. За претседателски избори, имаме 7 кандидати, една цел, но и заеднички проблем – цензус од 40 отсто граѓани со право на глас.

Седум кандидати, една цел и заеднички проблем – цензус од 40 отсто

На седмите претседателски избори од независноста на земјата, седум кандидати се борат не само за гласови, туку и за цензус од 40 отсто граѓани со право на глас. Овој цензус е предуслов за успех на самите претстојните избори, додавајќи слој на сложеност на веќе конкурентната трка.

Еволуција на изборните прагови: од 50% до цензус од 40 отсто

Од почетната победа на Киро Глигоров во 1990 година до неодамнешниот триумф на Стево Пендаровски, изборниот праг претрпе трансформации. Првично поставени на 50%, беа направени корекции во 2009 година, намалувајќи го цензусот на 40 отсто граѓани со право на глас. Неодамнешните избори во 2019 година, со излезност нешто над 46%, повторно ги разгореа дискусиите околу изборниот праг.

Историски перспективи: пресврт на изборите во 1999

Гледајќи наназад на изборите 1999, се случи клучен момент кога Тито Петковски водеше по првиот круг, за да биде сведок на драматичен пресврт во вториот круг. ВМРО ДПМНЕ успешно ги собра албанските гласачи, обезбедувајќи му го претседателското место на Борис Трајковски.

Забележителни кандидати и трендови: Обликување на политичкиот терен

Рекордните 715.087 гласови на Киро Глигоров во една претседателска трка е доказ за неговата политичка моќ. Глигоров го победи Љубиша Георгиевски кој имаше само 197 109 гласови. Ова е рекорд на најмногу и најмалку гласачи во историјата на претседателските избори во Македонија

Единствените претседателски избори каде што победникот бил уште во првиот круг се овие во 1994.

Албанско влијание: динамички елемент во изборната равенка

Албанските кандидати, традиционално добиваат поддршка од албанскиот кампус. Но има пример кога кандидат Албанец добил поддршка од македонски гласачи. Одличниот резултат на  Имер Селмани во 2009 година против кандидатите на ДУИ и ДПА е пример за овој тренд.

Имер Селмани освои 147 547 гласови.

Досега на претседателските избори имало само 2 жени кандидатки. Гордана Силјановска Давкова и  Мируше Хоџа.

На овие избори, имаме 2 жени кои се кандидатки за претседател. Гордана Силјановска Давкова од ВМРО – ДПМЕ и Билјана Ванковска од Левица.

Одбројувањето до 24 април: Што претстои?

Додека нацијата ги очекува изборите на 24 април, сите размислуваат дали Стево Пендаровски може да обезбеди последователна победа или Македонија е на работ да ја пречека својата прва жена претседател. Внатрешните политички дуели во македонскиот и албанскиот блок не само што додаваат интриги во претседателската трка, туку и ја поставија сцената за следните парламентарни избори две недели подоцна.

Извор: 24.mk