Објавени мерки  од страна на судиите од Кривичниот суд во Скопје

По упадот на М-НАВ, судиите Пајазит Пајазити и Сандра Крстиќ од скопскиот Кривичен суд определија мерки на претпазливост за инволвираните осомничени. Како што јави ТВ Телма, судската одлука опфаќа забрана на осомничените да го напуштат живеалиштето, задолжување да се пријават кај одредено судско службено лице и одземање патни исправи со забрана за издавање.

Детали околу мерките на претпазливост

Покрај овие мерки, осомничените се соочуваат со забрана за комуникација, како со жртвата, така и меѓу себе. Сепак, образложението зад отфрлањето на предлогот на Обвинителството за заплена засега останува необјавено.

Судијата Пајазити, кој неколку години ја извршуваше функцијата заменик претседател на Кривичниот суд, претходно го привлече медиумското внимание поради неговата улога во извршувањето на санкциите против екс-премиерот Груевски. Од друга страна, судијката Крстиќ, е една од судиите во случајот „Машинопромет“ каде што обвинет беше Мирослав Шиповиќ, а таа е инволвирана и во промена на притворот во куќен притвор за екс началникот Горан Грујевски во случајот „Тврдина“.

Предизвици и апелациони дејствија

Јавното обвинителство изрази незадоволство од одлуката на судиите, сигнализирајќи намера да поднесе жалба. Ова доаѓа по отфрлањето на предлогот за одредување на марка за притвор на четворица осомничени за наводно кривично дело загрозување на безбедноста на воздушниот сообраќај.

Хронологија на упадот во М-НАВ

Упадот во Македонската навигација се случи само два дена по прес-конференцијата на Александар Тасевски, лидер на Стручниот сојуз на контролори на летање. Тасевски го истакна зголемениот притисок врз членовите на синдикатот од раководството на М-НАВ, поврзан со поплаките за последниот оглас за вработување.

Осомничени и негирања: Откривање на сложеноста

Меѓу осомничените е истакнатиот Беким Незири, поранешен министер и актуелен претседател на партискиот огранок на ДУИ во Чаир, заедно со вработен во Македонска навигација. И покрај обвинувањата, партијата ДУИ негираше неправедно припишување, а извршниот директор на институцијата, Фахрудин Хамиди, го класифицираше упадот како обична „расправија меѓу колеги“.

Потег на Владата

Како одговор на инцидентот, Владата најави дека на претстојната седница ќе предложи разрешување на целото раководство на М-НАВ и на сите членови на Управниот одбор.

Извор: 360