Рекордот на биткоинот поттикнува изненадувачки профит за рударите на криптовалути, при што приходите од индустријата достигнаа највисоко ниво на сите времиња, се вели во истражувачката белешка на Deutsche Bank.

Во понеделникот, дневниот приход од рударството достигна ново високо ниво од 78 милиони долари дневно, искачувајќи се во согласност со тековниот раст на Биткоин. Истиот ден, токенот ја премина рекордната граница од 72.000 долари, иако аналитичарите очекуваат уште повисоки нивоа на цени оваа година.

Што нѐ очекува?

Придвижување на закрепнувањето е прегратката на новите средства на Вол Стрит, со 11 спот биткоин ЕТФ лансирани во средината на јануари. Успехот на овие средства поттикнува уште повеќе институции да се приклучат на трката, вклучувајќи ги Wells Fargo и Merrill.

Други спротивставени ветрови допрва претстојат, вклучително и регулаторни промени, олеснување на монетарната политика и долгоочекуваното преполовување, соопшти Дојче банк.

Последниот, четиригодишен настан, кој ја намалува количината на биткоин што се доделува на успешни рудари, ги принудува компаниите да соберат нов капитал. Од февруари 2023 година, дури тринаесет компании инвестирале милијарда долари во специјализирани компјутери и опрема, наменети за зајакнување на бизнисот.

Колку е исплатливо крипто рударењето?

Од клучно значење е рударите да инвестираат во такви надградби, бидејќи циклусите на преполовување често влијаат на профитабилноста, што доведува до пад и консолидација на компанијата.

– Последната поделба се случи во 2020 година, намалувајќи ја наградата на рударот од 12,5 на 6,25 биткоини по блок. Рударите забележаа значително намалување на нивните профити преку ноќ. Многумина беа принудени да ги затворат застарените погони кои станаа непрофитабилни за работа, напиша германската банка.

Жестока конкуренција

Следното преполовување е закажано за април оваа година и ќе ги намали доделените биткоини на само 3.125. Жестоката конкуренција е веќе видлива во зголемената потрошувачка на енергија на Биткоин, која се искачи на највисоко ниво од септември 2022 година на годишно ниво, соопшти банката.

Но, за инвеститорите во биткоин, циклусот на преполовување всушност треба да ги зголеми цените.

– За 30 дена пред преполовувањето во декември 2012 година цените пораснаа за 5 отсто. Позначително зголемување од 13 проценти беше забележано пред настанот во јули 2016 година. Неодамна, имаше значително зголемување на цените од 27% во месецот пред преполовувањето во март 2020 година“.

Повисоките цени на токените всушност може да значат дека рударите треба да продаваат помалку од својот биткоин за да ја постигнат истата профитабилност, истакна минатата година аналитичарот на Стандард чартерд, Џеф Кендрик. Ова значи дека компаниите би можеле да продадат уште помалку средства, намалувајќи ја понудата и предизвикувајќи биткоинот да расте уште повеќе.

Извор: Блиц.рс, Дојде веле