Во срцето на украинската област Харков, градот Вовчанск повторно се најде под опсада, буди од громогласниот татнеж на артилериски оган и воздушни бомбардирања. Ослободени од руската агресија и окупација пред повеќе од 18 месеци, нејзините улици сега сведочат за немилосрдниот напад на руските сили. Додека Украина се подготвува за најтешкиот месец досега, сеништето на конфликтот се наѕира, тестирајќи ја решителноста на нацијата во услови на ескалација на тензиите долж границата.

Руската агресија повторно тестира дупки во одбраната

Последниот упад на Русија на украинска територија доаѓа како остар потсетник на тековната борба во регионот. Со нападите долж 60-километарската граница и заземањето на неколку села во „сивата зона“, руските сили имаат за цел да ја дестабилизираат одбраната на Украина, прецизно искористувајќи ги ранливостите.

Покрај тоа, бројни аналитичари предвидуваат руско проширување на граничните офанзиви кон западниот регион Суми, каде руските специјални сили се ангажирани во напади веќе неколку месеци.

Од саботата, се чини дека Русите ја задржаа контролата над неколку украински погранични села, а немилосрдното воздушно бомбардирање траеше во регионот на градот Вовчанск.

Ескалација на нов фронт: Жестоки борби беснеат во регионот Харков – руските сили продолжуваат со напредувањето, Украина се обидува да ја врати изгубената територија

Предизвици со кои се соочува Украина

Одговорот на Украина на ескалацијата на конфликтот е попречен од огромен број предизвици, вклучително и слабо распоредени сили, несоодветна воздушна одбрана и критичен недостиг на војници. Бидејќи сувото време ги олеснува руските механизирани движења, Украина се наоѓа во дефанзива, справувајќи се со застрашувачката задача да го одбие напредокот на повеќе фронтови.

Според коментарот на поранешен украински офицер за конфликтот преку блогот Frontelligence, недостатокот на работна сила ја принудува Украина да се воздржи од постојано распоредување на големи единици долж границата, опремени со лесно достапна артилерија. Тој предвидува дека ситуацијата ќе се развива, при што руските сили најверојатно ќе распоредат дополнителни единици за да пробијат дополнителни гранични области или да го консолидираат првичниот напредок.

Увид од украински официјални лица

И покрај огромните шанси, украинските власти остануваат цврсти во својата решеност да се спротивстават на руската агресија. Претседателот Володимир Зеленски и генерал-мајор Вадим Скибицки од украинската одбранбена разузнавачка служба ја истакнуваат сериозноста на ситуацијата, нагласувајќи ја итната потреба од меѓународна поддршка во услови на зголемени закани.

Нашата дилема е јасна: ни недостасува оружје. Разбирливо е дека април и мај ќе претставуваат значителни предизвици за нас, вели Вадим Скибицки

Според Џорџ Барос од Институтот за проучување на војната во Вашингтон, групата Северна има оперативно значење. Барос додаде дека иако Русија има за цел да собере 60.000-100.000 војници за својата напаѓачка група во Харков, проценките сугерираат дека таа е поблиску до 50.000, сепак таа и понатаму е огромна во борбената моќ.

Додека Групата Север не беше во можност да изврши напад и да заземе град голем како Харков, тоа веројатно не е нивна примарна цел. Наместо тоа, целта е да се принудат украинските сили да се префрлат од Доњецк во регионот Харков.

Патот напред

Како што ескалираат тензиите, аналитичарите предупредуваат на дополнителни руски офанзиви во соседните региони, што претставува значителен предизвик за одбраната на Украина. Со сеништето на пролетната офанзива што се наѕира на големо, украинските сили се подготвуваат за напорната задача што претстои, навигација низ комплексен пејзаж полн со неизвесност и опасност.

Бидејќи Украина се наоѓа себеси вмешана во битка за опстанок, влогот никогаш не бил поголем. Со засилување на руската агресија и тензиите кои достигнуваат точка на вриење, наредните денови ќе ја тестираат отпорноста на нацијата како никогаш досега.