Во Македонија се засили загриженоста за безбедноста на увезената храна, со случаи на неквалитетни производи кои влегуваат на пазарот. Додека земјата извезува храна, таа се бори и со враќањето на супстандардни стоки од странство.

Повлекување на небезбедни производи

Минатиот месец Агенцијата за храна и ветеринарство презеде акција против небезбедни производи, повлекувајќи од продажба чипсот од Косово и органското какао од Холандија. Утврдено е дека какаото содржи нивоа на кадмиум над дозволениот праг, додека чипсот бил позитивен на акриламид.

Прекугранични прашања

Извештаите од Хрватска откриваат дека четири пратки од Македонија, со пестициди, биле одбиени од хрватските власти. Навремената интервенција на хрватската агенција за храна спречи овие производи, пред се овошје и зеленчук, да влезат на хрватскиот пазар.

На сличен начин, Фитосанитарната инспекција на Република Српска го запре увозот на две пратки јагоди од Албанија поради зголеменото ниво на пестициди. Само годинава на пет пратки албански јагоди им е забранет влезот поради слична загриженост.

Безбедносни мерки и уверување

Како одговор на овие предизвици, македонската Агенција за храна и ветеринарнарство (АХВ) ги нагласува ригорозните безбедносни протоколи. Директорот Николче Бабовски уверува дека целата храна, без разлика дали е домашна или увозна, подлежи на темелна контрола за да се задоволат меѓународните стандарди.

Строги контроли и последици

Бабовски ја истакнува сеопфатната природа на инспекциите на храната, опфаќајќи ги фазите на производство, дистрибуција и увоз. Секој производ што не ги исполнува безбедносните критериуми веднаш се смета за небезбеден и отстранет од пазарот, често се уништува за да се спречи штета.

Статистички преглед

Според податоците на АХВ, во јануари ниту една увезена храна не била уништена или вратена поради безбедносни причини. Беа спроведени над 4.800 инспекции, што резултираше со различни мерки за извршување, вклучувајќи казни, решенија и иницијативи за образование.

Минати инциденти и идна будност

Неодамнешните инциденти кои вклучуваат небезбедни предмети како виршли, детски сокови и суви смокви ги нагласуваат тековните предизвици. Заменик-министерот Цветан Трипуновски повика на зголемена будност и контрола во Агенцијата за храна и ветеринарство за ефикасно решавање на овие прашања.

Како заклучок, додека Македонија се соочува со пречки поврзани со безбедноста на храната и контролата на квалитетот, властите остануваат посветени на заштита на јавното здравје и обезбедување на интегритетот на синџирот на снабдување со храна.