Тој, притоа, не затвори вратите за подобрување на односите со Анкара, кои се ужасно лоши повеќе од една година.

-Очигледно, ќе има обиди да се меша со следните избори. Напишано е, а заканите не се прикриени, изјави Емануел Макрон, прашуван во рамките на документарецот посветен на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган.

Осврнувајќи се на горливата полемика за религиозното прашање, активирана по неговиот говор минатата есен за „исламистичкиот сепаратизам“, Макрон ја нападна „политиката на државна лага што ја пренесуваат органите на печатот контролирани од турската држава“, како и „од одредени големи синџири контролирани од Катар “.

Ердоган веќе беше обвинет за изборно мешање, особено во Германија, кога побара од германско-турските гласачи да гласаат против партијата на Ангела Меркел во 2017 година.

„Мора да бидеме многу јасни“, продолжи Емануел Макрон, чии односи со неговиот турски колега се крајно затегнати пред да почнат да се одмрзнуваат пред неколку месеци.

-Од почетокот на годината ја забележав желбата на Ердоган повторно да се вклучи во врската. Сакам да верувам дека е можно  изјави францускиот претседател, бранејќи се од какво било „непријателство кон Турција “.

Но, додаде тој, мислам дека не можете повторно да се ангажирате кога има нејаснотии. Не сакам повторно да се вклучам во мирна врска ако има такви маневри што продолжуваат, рече тој.

Билатералните односи се влошија со турската офанзива во октомври 2019 година против курдските сили во Сирија, сојузници на Западот. Турскиот интервенционизам во Либија, во источниот дел на Медитеранот (каде имаше инцидент меѓу турските и француските воени бродови во јуни 2020 година) и француската политика против исламскиот екстремизам ги продлабочија антагонизмите меѓу Париз и Анкара

-Франција е многу јасна. Кога имаше еднострани акти на источниот Медитеран, ние ги осудивме и дејствувавме испраќајќи фрегати, подвлече Емануел Макрон, жалејќи се што НАТО „ не е доволно јасен “со Анкара.

Според него, треба да се разјасни местото на Турција во НАТО. Сепак, „потребен ни е дијалог со Турција, мора да сториме се да не и сврти грб на Европа и да тргне кон повеќе верски екстремизам или негативни геополитички избори за нас, Таа е партнер за безбедносни прашања, за миграциски прашања, рече францускиот претседател.

ЕУ и Турција склучија договор за миграција во 2016 година, со кој на Анкара и се дава управување со илегалната имиграција. Нагласувајќи дека Турција на нејзино тло пречека повеќе од три милиони сириски бегалци, Макрон смета дека таа „ги презела своите одговорности“.

-За прашањето со миграцијата, ние треба да работиме со Турција. Ако тие (Турците) ги отворат вратите, имате три милиони сириски бегалци кои пристигнуваат во Европа, предупреди тој.