Во обид за сузбивање на епидемијата на голема кашлица, Рената Младеновска, директорка на ДСЗИ,  потврди дека ќе се започнат сеопфатни инспекции. Инспекции ќе има во сите градинки и  ќе ги опфатат и државните и приватните институции.  За децата без вакцина ќе имаа забрана за прием во градинките. Овие мерки, согласно законските одредби од Законот за заштита на населението од заразни болести, треба да започне од понеделник на 11 март.

Забрана за прием во градинките

Од 11 март, децата кои немаат имунизација со Ди-те-пер, вакцина против голема кашлица, ќе се соочат со забрана за прием во градинките во Скопје. Оваа одлука по препорака од Комисијата за заразни болести е одобрена од Министерството за здравство. Одлуката, има за цел да го спречи ширењето на заразните болести кај младата популација во градот.

Инспекторите од ДСЗИ ќе бидат присутни на лице место, ригорозно ќе ги проверуваат сертификатите за да се осигураат дека децата добиле целосна имунизација. Одговорните лица на предучилишните установи имаат мандат да состават сеопфатна листа на невакцинирани деца со Ди-те-пер, при што не им се дозволува прием на оние со нецелосна имунизација. Дополнително, децата кои покажуваат знаци на заразни болести нема да бидат примени, со акцент на проактивен пристап кон јавното здравје.

Откривање на вонредните мерки: Здравствениот инспекторат ќе започне со контроли – забрана за прием во градинките и казна од 300 до 650 евра за родителите на децата без вакцина против голема кашлица

Нема исклучоци: Приватни детски градинки вклучени во контролите

Спротивно на какви било исклучоци, и државните и приватните детски градинки спаѓаат во надлежност на овие строги контроли. Младеновска od ДСЗИ истакна дека од препораките не се исклучени и приватните претпријатија, што ја нагласи сериозноста на ситуацијата во Скопје, каде е прогласена епидемија.

Акцент на известување и континуирана будност

ДСЗИ ја нагласува важноста од детално известување од страна на градинките, особено за продолжените отсуства поради болест. Оваа мерка има за цел да обезбеди транспарентен и информиран пристап во следењето на здравствената состојба на запишаните деца, како одраз на посветеноста на тековните здравствени и безбедносни мерки.

Борба со ескалацијата на пертусис: Непредвидениот наплив бара брза акција – 14 потврдени случаи на голема кашлица во еден ден

Позадина: Декларацијата за епидемија поттикнува брзи дејства

Итноста на овие мерки произлегува од прогласувањето на епидемија во Скопје на 8 февруари 2024 година, од страна на Центарот за јавно здравје Скопје, по препораки на Комисијата за заразни болести. Приближно 23 илјади деца биле подложени на имунизација со Ди-те-пер во изминатиот месец, што укажува на брзата реакција на кризата во јавното здравје. Следната фаза, која треба да започне на 15 март, ќе биде насочена кон возрасната популација, давајќи им приоритет на оние кои се во близок контакт со деца и бремени жени по шест месеци од бременоста.

Календар за имунизација и идни чекори

Во согласност со Календарот за имунизација, децата обично ја примаат првата доза на Ди-ти-пер на возраст од два, четири и шест месеци, со ревакцинација закажана за една година по примарната вакцинација и во второ одделение на возраст од седум години.

Извор: Kanal5