Молкот на претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен за разговорите со производителот на лекови Фајзер што доведоа до договор за набавка на вакцини против КОВИД-19 ја поттикнува недовербата на јавноста, рече Народниот правобранител на Европската унија Емили О’Рајли.

„Треба да слушнеме што се случи, инаку случајот ќе се одолговлекува“, рече таа, посочувајќи на истрагата на јавното обвинителство на ЕУ за набавка на вакцини и плановите на Комитетот на Европскиот парламент за КОВИД-19 да одржи нови сослушувања.

Во интервју за Њујорк Тајмс во април 2021 година, Фон дер Лајен откри дека еден месец разменувала пораки со извршниот директор на Фајзер, Алберт Бурл, за време на преговорите за договор за набавка на вакцини, што предизвика повици од јавноста да ја објави кореспонденцијата.

„Подарок од небото за противниците на вакцинацијата“

Во јуни 2022 година, Комисијата објави дека повеќе ја нема таа порака, што подоцна беше критикувано од Народниот правобранител на ЕУ.

О’Рајли рече дека многу луѓе ќе ја разберат одлуката на Фон дер Лајен да стапи во контакт со шефот на Фајзер и обидот да организира испорака на вакцини во ЕУ, бидејќи десетици илјади луѓе во Европа умреа од КОВИД-19 во тоа време.

Сепак, тајноста поттикнува сомнеж, нагласи европскиот народен правобранител

„Тоа е подарок од небото за луѓето кои се непријателски настроени кон ЕУ и кои се против вакцинацијата, бидејќи може да се вклопи во тврдењето дека нешто се крие“, објасни таа.

Таа истакна дека ЕК го „отфрли“ нејзиното барање минатата година да објави СМС пораки разменети помеѓу Фон дер Леерн и Бурла неколку месеци пред Брисел да потпише договор со Фајзер и Бионтек во мај 2021 година за купување до 1,8 милијарди дози вакцини.

Заклучоците на Народниот правобранител не се обврзувачки

Портпаролот на ЕК рече дека Брисел во јуни минатата година заклучил и за тоа го информирал Народниот правобранител дека СМС пораките не се документ на ЕУ до кој јавноста може да пристапи за проверка врз основа на правото на слобода на информирање.

Заклучоците на народниот правобранител не се обврзувачки, но поради нив ЕК може да се најде под лупата на институциите и граѓаните на ЕУ, што се случи и во случајот со преписката меѓу Фон дер Лајен и првиот човек на Фајзер.

Во октомври минатата година, претставниците на ЕП беа незадоволни што Бурла не се појави на специјално рочиште, заканувајќи се дека ќе им забрани на вработените и лобистите на Pfizer да влезат во ЕП.