Предлогот на Османи за национална влада

Бујар Османи, претседателски кандидат на Европскиот фронт, инсистира дека формирањето влада зависи од спроведувањето на уставните амандмани. Во интервју за Радио Слободна Европа, Османи ја нагласи императивната природа на овие амандмани и не ја отфрли можноста за собирање поддршка за национална влада во иднина за да се постигне оваа цел.

Критика на опозицијата

Изет Меџити, кој ја претставува албанската опозиција, со скептицизам гледа на предлогот за национална влада. И покрај тоа што го признава значењето на уставните амандмани, Меџити го обвинува Османи дека ја користи идејата за национална влада за да ја заштити Демократската унија за интеграција (ДУИ) од одговорност.

Меџити тврди дека фокусот на Османи на националната влада е поттикнат од личниот интерес и желбата да се избегне одговорноста за корупциски скандали. Тој сугерира дека агендата на Османи има приоритет за зачувување на политичката моќ пред благосостојбата на граѓаните или напорите за интеграција на земјата.

Предлогот на ДУИ: Влада за национален спас или маска за заштита на интересите на интегративците?

Предизвици за пристапување во ЕУ

Патот на  Македонија кон членство во ЕУ се соочува со голема пречка со барањето за уставни амандмани. Постигнувањето двотретинско мнозинство во Парламентот за донесување амандмани со кои се признаваат малцинските заедници, вклучително и бугарската етничка група, е од суштинско значење за напредокот во преговорите за пристап во ЕУ.

Предлогот за национална влада

Предлогот за национална влада го истакнува сложениот политички терен во Македонија, каде што стремежот за владеење и избегнување одговорност се крие зад пошироки прашања како европска интеграција. Додека Османи тврди дека ова  е средство за постигнување уставни реформи, опозицијата тврди дека мотивот е очигледен.