Епидемија на пушење во Македонија: отрезнувачка реалност

Во срцето на Југоисточна Европа лежи Македонија, која се бори со сеприсутното прашање кое бара итно внимание: пушењето цигари. Шокантно, половина од населението во оваа прекрасна земја се занимава со оваа штетна навика. Ситуацијата се влошува со алармантни податоци кои откриваат дека неверојатни 81 процент од пушачите ја започнуваат оваа штетна практика пред да наполнат 25 години. Дополнително, загрижувачки 12 проценти од учениците признаваат дека користат тутунски производи, расветлувајќи ја распространетата природа на проблемот. според анализата „Аналитика тинк-тенк“.

Откривање на вознемирувачки трендови: Фактори кои го поттикнуваат пушењето кај младите

Наодите не само што ја нагласуваат распространетоста на пушењето туку и ги нагласуваат вознемирувачките околности околу тоа. Достапноста на цигари за малолетници во продавниците, заедно со влијанието на врсниците и родителите, се појавуваат како клучни фактори кои го поттикнуваат порастот на употребата на тутун кај младите поединци.

Анализирање на празнината во имплементацијата: Повик за акција

Критичко откритие од анализата е острата реалност дека огромни 80 проценти од младите луѓе не се соочуваат со никакви пречки при купувањето цигари. И покрај постоечката легислатива, недостатокот на практично спроведување претставува значителен предизвик. Ова го потенцира Тамара Мијовиќ Спасова, извршен директор на Аналитика тинк-тенк , која вели „Имаме законска регулатива, но немаме имплементација во пракса“.

– Она што е многу важно и што го увидовме од анализата е дека 80 отсто од младите кога купувале цигари не биле спречени. Значи ние имаме голема достапност на цигари, имаме законска регулатива меѓутоа немаме имплементација во пракса, изјави Тамара Мијовиќ Спасова, извршен директор на Аналитика тинк – тенк.

Предлагање решенија: Пат до поздрав живот

За борба против овој алармантен тренд, особено кај младите, и ублажување на поврзаните здравствени ризици, истражувачите се залагаат за 22 отсто зголемување на цените на цигарите преку зголемување на акцизата за 30 отсто.

Боемот: НЕ за пушење цигари по затворени простории и детски игротеки

Финансиско влијание и здравствени придобивки

Бојана Мијовиќ Христовска, проект менаџер и виш истражувач во тинк-тенк Аналитика, го нагласува потенцијалното влијание на таквиот потег. „Тоа би значело да се влеат во буџетот дополнителни 265 милиони евра, со што се спасуваат околу 7000 животи годишно“, вели таа. Усогласувајќи се со пресметките на Министерството за финансии, ова зголемување има за цел не само за финансиски придобивки, туку, уште поважно, за поздраво население и спречување на бројни смртни случаи како резултат на пушење цигари.

– Она што е поважно е дека тоа би значело слевање во буџетот на дополнителни 265 милиони евра, што е пресметка приближно еднаква со пресметките коишто ги направи Министерството за финансии во месец октомври кога излегоа новите измени на законот за акцизи, потоа спасување на 7000 смртни случаи годишно, изјави Бојана Мијовиќ Христовска, проектен менаџер и постар истражувач во Аналитика тинк – тенк.

Како заклучок, статистиката од истражувањето на Аналитика е јасен повик за решителна акција. Спроведувањето и заострувањето на законските регулативи, заедно со предложеното зголемување на цените на цигарите, може да доведе до финансиски предности и, уште поважно, до поздраво општество. Време е да се сврти бранот на епидемијата на пушење во Македонија и да се отвори патот за поздрава иднина без чад.

Извор: Сител