Дискусијата дополнително се поттикна од неодамнешните препораки на Центрите за контрола и превенција на болести на САД (ЦДЦ) според кои целосно вакцинираните луѓе не треба да носат маска на отворено и во повеќето затворени простори. ЦДЦ исто така рече дека целосно вакцинираните луѓе нема да мораат да одржуваат физичко растојание на повеќето места. Сепак, се препорачува носење маска во преполни места како што се автобуси, авиони, болници, затвори и засолништа за бездомници.

-Кој е целосно вакциниран, може да учествува во настани на отворено и во затворен простор без да носи маска и да не ја почитува физичката оддалеченост. Ако сте целосно вакцинирани, можете да започнете да ги правите оние работи што престанавте да ги правите поради пандемијата, рече д-р Рошел Валенски директор на ЦДЦ на брифинг во Белата куќа.

Што се однесува до европските земји, Велика Британија се чини дека е најблиску до укинување на обврската за носење маска, каде 32 проценти од населението се целосно вакцинирани. Според планот за отворање, задолжителното носење маска во затворен простор на Островот треба да се укине на 21 јуни (освен во јавниот превоз) доколку нема зголемување на бројот на пациенти поради ширењето на индиската варијанта на коронавирус.

Во Италија, имаат намера да ја укинат обврската за носење маски на отворено само во јуни, додека во текот на летото и понатаму ќе бидат задолжителни во повеќето затворени простори. Во Италија, 34 проценти ја примиле првата доза на вакцината досега, а 16 проценти од населението е целосно вакцинирано.

Што се однесува до Хрватска, до 21 мај, 28,3 проценти ја примиле првата доза, а двете дози околу 10 проценти од населението.

Претседателот Зоран Милановиќ, кој обично не носи маска на состаноците во затворено, обично зборува за можноста вакцинираните лица да престанат да носат маска. Сепак, епидемиолозите се повнимателни од претседателот, па на крајот на април, водечкиот хрватски епидемиолог Бернард Каиќ од Хрватскиот институт за јавно здравје (ХЗЈЗ) навести дека обврската за носење маска може да биде укината на крајот на јуни.