Кандидатката за претседател, Гордана Силјановска-Давкова, поддржана од ВМРО-ДПМНЕ, вети помилување за осудените на 27 април, нагласувајќи го императивот за правда, етика и морал во владеењето.

Повик за помилување: Обезбедување на правдата да победи

Во убедливото обраќање за време на вториот ден од нејзината кампања во Струга, Силјановска-Давкова го истакна значењето на претседателскиот прерогатив да се даде помилување, особено во случаите на согледана неправда. Наведувајќи го потресниот пример на Јане Ченто, таа изрази загриженост за можноста историјата да се повтори во модерна Македонија, посочувајќи дека тој ја дели истата судбина со неговиот дедо.

 Историскиот контекст на помилувањето

Непречено преминувајќи помеѓу историскиот преседан и современата релевантност, Силјановска-Давкова ја расветли трајната традиција на помилување, на која историски се повикуваат монарсите и шефовите на држави. Таа изрази жалење за нејзината недоволна искористеност во Македонија и ја истакна нејзината клучна улога во исправувањето на грешките во правдата.

Оспорување на статус кво во судството

Критикувајќи ја политизираноста на Судскиот совет, Силјановска-Давкова се залагаше за судство кое се карактеризира со непристрасност и стручност, а не со политичка определба. Таа ги осуди минатите скандали во кои се вмешани членови на советот и предложи строги критериуми за идни назначувања, нагласувајќи ја правната вештина и етичкиот интегритет.

Критериуми за номинација за судски застапници

Во храбро отстапување од конвенционалната практика, Силјановска-Давкова ја истакна својата визија за реформиран Судски совет кој ќе ги сочинува врвните правни умови неизвалкани од партиска верност. Нагласувајќи ја потребата од уставни судии со беспрекорен углед, таа предвиде судство ценето за неговата посветеност да ги поддржува граѓанските слободи и права.

Трансформирање на Уставниот суд: Визија за утре

Гледајќи напред, Силјановска-Давкова ја искажа својата аспирација за Уставен суд кој е олицетворение на правдата Со назначувањето на судии со неспоредлива компетентност и интегритет, таа предвидува судство кое бара почит и негува демократска консолидација.

Во нејзиниот страстен говор, Силјановска-Давкова најави нова ера на реформи во судството и правично владеење во Македонија.