Во пресрет на изборите, предлогот на ДУИ за влада за национален спас поттикна спорна дебата, при што гласовите на опозицијата предизвикаа загриженост за нејзините вистински намери. Додека Бујар Османи се залага за брзи уставни амандмани и интеграција во ЕУ, критичарите тврдат дека тоа е маска за заштита на интересите на интегративците.

Наводи на опозицијата за мотивот на ДУИ

Опозициските партии, и македонските и албанските, го сметаат предлогот на ДУИ како потфат за избегнување на одговорност и обезбедување на вечно место во владата, без оглед на благосостојбата на граѓаните. Тие тврдат дека примарниот мотив зад предлогот не е вистинска посветеност на уставните реформи или европската интеграција, туку самоодржување среде тековните скандали.

Став на ДУИ

Бујар Османи го потенцира императивот на уставните измени, поставувајќи ги како предуслов за учество на ДУИ во секоја идна влада. Тој има за цел да поттикне национален консензус за интеграцијата во ЕУ, сигнализирајќи подготвеност да се вклучи во долги дискусии додека не се постигне договор. Османи го нагласува значењето на почитувањето на воспоставените договори, како што се Договорот од Преспа и Охридскиот договор, како и спроведувањето на процесите за проверка на носителите на јавни функции.

Одбивање од ВМРО-ДПМНЕ

ВМРО-ДПМНЕ жестоко се спротивставува на уставните амандмани диктирани од Бугарија, наместо тоа се залага за повторно преговарање на рамката и одложување на дискусиите за уставните измени. Тие го отфрлаат предлогот на ДУИ како стратешки маневар насочен единствено кон заштита на интересите и позициите на интегративците. Според ВМРО-ДПМНЕ, ДУИ ќе смислат секакво сценарио само за да опстанат на власт и избегнат одговорност.

Став на СДСМ

СДСМ ја признава важноста од забрзување на уставните амандмани за влез во ЕУ, партијата очигледно молчи за предлогот на Османи за влада за национален спас. Недостигот од одговор остава простор за шпекулации во однос на нивниот став за спорното прашање.

Во суштина, дебатата околу предлогот на ДУИ ги нагласува сложеноста на националната политика, каде што различните интереси се спојуваат и се судираат во потрагата по владеење и напредок.