Ставот на Република Српска за резолуцијата за Сребреница

Како одговор на резолуцијата во врска со Сребреница, премиерот на Република Српска Радован Вишковиќ и претседателот Милорад Додик зазедоа цврст став. Вишковиќ изјави:

„Нема да ја прифатиме резолуцијата, а Српска, вели тој, ќе подготви извештај за прекршување на Дејтонскиот договор и ќе испрати договор за мирно одвојување до Федерацијата“. Тој нагласи дека мирното раздвојување не е отцепување, како што пренесува РТС.

Обраќање на претседателот Додик во Сребреница

Претседателот Милорад Додик, во обраќањето на седницата на Владата на Републиката во Сребреница, изјави:

„Сребреница е дел од Република Српска, не се срамиме од ова место, ова е место каде што живеат чесни луѓе од различни националности“

Додик изрази разбирање за болката на сите жртви и ја истакна важноста од почитување на нивното сеќавање. Сепак, тој го повтори своето противење на резолуцијата за Сребреница и напорите за ревидирање на историјата, наведувајќи го недостатокот на соработка во овој поглед.

Подготовка за мирна разделба

Додик понатаму изјави:

„Затоа, ќе ја подготвиме информацијата за прекршување на Дејтонскиот договор, ќе ја доставиме до Парламентот во рок од 30 дена и ќе го претставиме нашиот предлог за Договорот за раздвојување“. Тој изрази намера да се вклучи во мирен дијалог со партнерите во Федерацијата за да ги објасни причините поради кои се бара одвојување и враќање на суверенитетот на Република Српска.

Премиерот Вишковиќ потврди мирно одвојување

Премиерот Радован Вишковиќ потврди дека владата во следните 30 дена ќе подготви договор за мирно раздвојување, кој ќе биде проследен до Сараево. Тој нагласи:

„Ние не сакаме конфликти. Ова не е отцепување, мирното разединување не е отцепување. Ако некој не смета за геноциден народ, нема причина за соживот“.

Поддршка за раздвојување

Се очекува Србија да побара поддршка за раздвојување од федерацијата од пријателските земји и во белградскиот парламент.

Критиката на Додик на резолуцијата

Додик ја критикуваше резолуцијата, наведувајќи дека таа сака да му припише колективна одговорност на српскиот народ. Тој ја опиша Босна и Херцеговина како во значајна политичка криза од која нема лесно да излезе.

Додик нагласува:

„Која е целта на оваа резолуција? Да не принудат да ја прифатиме како легитимна, иако е необврзувачка. Дозволете ми да бидам јасен: нема да го славиме 11 јули како ваш ден, ниту ќе одбележиме какви било настани како што е опишано во резолуцијата“.

Беа положени венци за повеќе од три и пол илјади убиени Срби во Братунац и Сребреница, но не и во Меморијалниот центар во Поточари, бидејќи не им беше дозволено. Беше договорено да се разговара за воспоставување заеднички датум за комеморација на страдањата на сите народи во Сребреница. Десет милиони марки ќе бидат издвоени од буџетот за Сребреница и Братунац оваа и следната година.