Во шокантен случај, Охриѓанец, повеќепати пријавуван за семејно насилство врз сопругата, од судот во Охрид доби старателство над нивното тригодишно дете. Оваа одлука е во целосна спротивност со мерките изречени од страна на граѓанскиот суд во Скопје, со кој на сторителот му беше изречена мерка и забрана за вршење семејно насилство.

И покрај повеќекратните полициски пријави, судската наредба од Скопје и мислењето од Центарот за социјални работи, судијата во Охрид навидум ги игнорираше критичните докази од мајката. Оваа контроверзна одлука предизвика бес, предизвикувајќи загриженост за ефикасноста на судството во решавањето на случаите на семејно насилство.

Семејното насилство не е земено во предвид: наводи за корупција на на површина во случај со семејно насилство

Очигледното непочитување на доказите и очигледната спротивност со претходните судски одлуки буди сомнежи, при што Хелсиншкиот комитет укажа на можни индиции за корупција во судството. Случајот не само што ги истакна системските пропусти, туку и фрли сенка на интегритетот на правниот процес.

Претстои правна битка: Барање одговорност за охридскиот судија

Владимир Туфегџиќ, адвокатот на мајката, треба да преземе мерки со жалба до Судскиот совет. Неговата цел е да побара одговорност од судијата во Охрид за одлука која навидум им пркоси на воспоставените правни преседани. Одлуката ја загрозува ја безбедноста и благосостојбата на детето.

Мрачна перспектива: опаѓање на одговорноста за сторителите на семејно насилство

Испитувањето на статистиките на одговорност за семејно насилство во Македонија дава мрачна слика. Во 2019 година, само 3% од сторителите се соочија со затвор за своите постапки. Сепак, оваа бројка дополнително падна на обесхрабрувачки 1% до 2022 година, што укажува на сериозен недостаток на последици за одговорните.

 

Ерозија на довербата: кредибилитетот на судството

Со оглед на тоа што случаите на семејно насилство продолжуваат да растат, одговорот на судството е под интензивен лупа. Ревизорскиот извештај открива загрижувачки пад на довербата на јавноста во судството – од 48% во 2020 година на само 24% во следната година. Намалената верба во правниот систем се совпаѓа со порастот на пријавени случаи, што создава вознемирувачки парадокс.

Ескалирачка криза: алармантен пораст на извештаите за семејно насилство

Страшната статистика дава страшна слика. Од 2018 до 2022 година, пријавените случаи на семејно насилство се зголемија за неверојатни 61%. Ситуацијата укажува на итна потреба за силен и сигурен правен одговор. Очигледниот јаз помеѓу порастот на инцидентите и намалената доверба во судството бара итно внимание и системски реформи.

Како заклучок, вознемирувачкиот случај во Охрид служи како микрокосмос на едно поголемо прашање што ја мачи Македонија – несоодветниот одговор на семејното насилство. Како што се намалува одговорноста и се намалува довербата на јавноста, потребни се итни мерки за да се врати вербата во судството. Треба да се обезбеди безбедноста на жртвите, особено на ранливите деца фатени во вкрстен оган од правни недоследности.

 

Извор: Sitel