Во областа на правните именувања, Македонија беше сведок на распоредувањето на нејзиниот нов државен јавен обвинител, Љупчо Коцевски, кој својата позиција во Собранието ја обезбеди со слабо мнозинство од само еден глас над потребните 61.

Тесно гласање и отсуство на опозицијата

Именувањето се одвиваше со 62-0 гласа, каде Јован Митрески, претседателот на Собранието, го прогласи Коцевски за јавен обвинител. Но, тенкото мнозинство не се должи само на гласањето, туку и на отсуството на опозицијата во критичниот момент на одлучување.

Додека пратениците на ВМРО-ДПМНЕ изразија јасност во поддршката на номинацијата на Коцевски, тие изразија загриженост за неговата поврзаност со владејачката коалиција СДСМ-ДУИ, нагласувајќи ја потребата од непристрасност во неговата улога.

Скептицизам и очекувања на опозицијата

Дафина Стојановска, пратеничка од ВМРО-ДПМНЕ, отворено ја доведе во прашање способноста на Коцевски да ја одржи независноста и да постапува согласно законот, изразувајќи сомнеж за неговата поврзаност со владејачката коалиција.

„Јавно прашувам дали коцевски од првиот ден ќе докаже дека ќе постапува согласно законите и андлежностите, или ќе ризикува да си ја уништи долгата кариера. За мене е сомнително со овие криминалци кафе да се испие, а камоли кариерно да се напредува. Имаме многу лошо искуство со нив, не само ние, туку и нивните поддржувачи и поранешни функционери“, вели пратеничката од ВМРО-ДПМНЕ, Дафина Стојановска.

Друг член на ВМРО-ДПМНЕ, Бране Стефановски, направи паралела со искуствата од минатото, повикувајќи го Коцевски да не оди по стапките на претходните функционери кои, според него, не ги исполниле своите обврски.

„Се надевам дека Коцевски нема да биде како овој Ислам Абази, шефот на обвинителството за гонење организиран криминал и организиран криминал и корупција кој, освен слика со Али Ахмети, не чувме ништо од него и ништо не сработи и е уште една промашена инвестиција и губење драгоцено време за Република Македонија“, рече пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Бране Стефановски.

Позадина и анонимност на Коцевски

Еден впечатлив аспект е релативната анонимност на Коцевски во јавноста, нагласена со тешкотијата да се најде негова фотографија на интернет, и покрај неговата речиси 30-годишна активна вклученост во правната област.

Професионалното патување на Коцевски започна како адвокат во 1995 година, преминувајќи во државните правосудни институции во 2008 година.

Коцевски до 2022 бил обвинител во Гостиварското вишо обвинителство и немал контакт со крупни случаи на корупција.

Транзиција кон истакната улога

Пред две години, Коцевски направи значаен потег од Гостивар во Јавното обвинителство на  Македонија. Неговото искачување на највисокото обвинителско место во државата, со мандат од шест години, претставува клучен момент во неговата кариера.

Коцевски ги наследува обврските од Љубомир Јовески, работејќи во период на предизвик за обвинителството. Институцијата се бори со неефикасност, застарени случаи и наводи за политички и деловни влијанија.

Предизвици и јавна перцепција

Обвинителството, во тандем со судството, се соочува со значителна ерозија на довербата кај граѓаните. Последната анкета на ИРИ покажува дека само 1 процент од испитаниците изразуваат доверба и во обвинителството и во судството.

Додека Љупчо Коцевски го презема кормилото како државен јавен обвинител на Македонија, центарот на вниманието е насочен кон него да се движи низ предизвиците, да ја обнови довербата на јавноста и да ги реши проблемите што го мачат обвинителството.

Извор: VOA