На првата седница на собраниската Анкетна комисија за случувањата на Клиниката за онкологија, пратениците од опозицијата ја изразија својата загриженост за наводната политичка одговорност на поранешниот министер за здравство Венко Филипче. Тие тврдеа дека не ги исполнил обврските предвидени во член 295 став 1 од Законот за здравствена заштита, со кој се задолжува министерот за здравство да врши надзор над законитоста на работењето на здравствените установи.

Членовите на Анкетната комисија, кои припаѓаат на партијата ВМРО-ДПМНЕ, го изразија своето чудење што Филипче тврди дека не знаел за незаконската набавка на лекови на реверс, за зголемениот долг и за постоењето на системот КАТО. Овој систем требаше да го следи спроведувањето на скапата биолошка терапија за пациентите со онкологија, за што знаеја и неговиот наследник Беким Сали и актуелниот министер за здравство Фатмир Меџити.

Пратеникот Антонио Милошоски од ВМРО-ДПМНЕ посочи спротивставени сведоштва, истакнувајќи ја изјавата на Филипче пред комисијата на 17 октомври, каде тој негираше дека има сознанија за состојбата на клиниката, вклучително и отсуство на протоколи и стручен колегиум. Спротивно на тоа, поранешниот медицински директор на Клиниката, Нино Васев, сведочеше дека испратил извештаи до Кабинетот на Филипче.

Милошоски заклучи дека или Филипче не ја кажува вистината или одбрал да не ги открие сознанијата за состојбата на Клиниката за онкологија. Ваквото тврдење дополнително го поддржа и пратеникот Зоран Коцевски од ВМРО-ДПМНЕ, кој рече дека е неверојатно Филипче да не знаел за случувањата додека ја извршувал функцијата министер.

Коцевски истакна дека Филипче имал сознанија, но не презел ништо, со што се гарантира политичка одговорност.

На пратеничката Гордана Силјановска-Давкова од ВМРО-ДПМНЕ и беше „многу чудно“ што речиси сите последователни министри беа запознаени со системот КАТО, набавен во 2014 година за време на министерскиот мандат на Никола Тодоров, кога Филипче беше негов советник.

Извор: ZOOM