Свет

Бранко влезе во пошта да подигне пензија и доживеа шок!

Бранко влезе во пошта да подигне пензија и доживеа шок!

Службеничката го гледаше Бранко збунето, потоа изговори нешто што несреќниот човек го погоди во срж!

Бранко Брдар од Војнич во Хрватска доживеа шок минатиот четврток, кога отиде во поштата за да ја подигне пензијата.

Кога застана пред шалтерот и рече зошто дојде, службеничката го погледна зачудено, а потоа му кажа нешто што Бранко го остави во чудо:

“Не можете да добиете пензија, вашата сметка е блокирана. Вие сте мртви!” изговорила службеничката, пренесува 24сата.

Бранко најпрво мислеше дека е шега, но тој не се насмеал, додека другите пензионери почнале да се шегуваат на негова сметка. За среќа, никој во редот не ги забрзуваше, затоа што беа во ситуација што ретко се случува.

Имено, целата забуна е создадена поради случајна промена на идентитетот. Имено, на 10 јануари, Хрватскиот институт за пензиско осигурување добил одлука од Центарот за социјална работа во Карловци, наведувајќи дека Бранко Брдар прекинал со сместување во старечки дом поради неговата смрт. Поради ова решение, исплатата на пензијата е суспендирана. Сепак, починатиот Бранко и Бранко, кои стоеше во поштата, не се истиот човек.

Имено, Центарот за социјална работа направи грешка. Бидејќи соседот на живиот Бранко го има истото име и презиме, властите го повлекоа погрешниот ЕМБГ и адресата од базата, со што за живиот Бранко, животот стана пекол преку ноќ.
Две недели подоцна грешката беше исправена

-23. -Ви јануари 2018 година, во истиот центар за социјална работа му испрати писмо на Заводот дека претходната одлука не е во ред и дека по грешка е внесен погрешен матичен број, датум на раѓање и адреса, бидејќи под истото име постои друг корисник. Самиот Бранко Брдар дојде во канцеларијата на Центарот во Карловац, а исплатата на пензијата беше веднаш воспоставена. Но, со оглед дека редовните месечни обработки на пензија е завршена, Бранко Брдар остана без пензија во јануари, истата ќе му биде исплатена во февруари.

Бранко вели дека е точно дека пред два месеца, неговиот сосед, кој го имал истото име како него, починал. Тој сфатил дека има грешка, но додава дека никому не замерува. Сепак, тој признава дека оваа ситуација му создала дополнителни компликации, бидејќи тој сѐ уште преживува од многу скромна пензија.

– Ми помагаат моите пријатели и соседи. Не е лесно. Отидов тој ден веднаш до Фина. Тие потврдија дека мојата сметка е блокирана бидејќи веќе не сум жив. Полицијата ми потврди дека сум жив, па се упатив кон Карловац во банката, и ми кажаа да одам во ХМЗО, рече огорчениот Бранко.