„Безбедност на храната: подгответе се за неочекуваното“, е мотото на Светскиот ден за безбедност на храната. Граѓаните се прашуваат дали храната што ја консумираат е навистина безбедна, изразувајќи скептицизам за почитување на безбедносните прописи. И покрај гаранциите од властите, загриженоста за квалитетот и безбедноста на храната опстојува.

Загриженост на граѓаните за безбедноста на храната

Граѓаните изразија сомнеж за безбедноста на храната што ја купуваат, особено од пазарите. Еден жител сподели:

„Мислам дека не јадеме безбедна храна, особено кога купуваме од маркети. Знаете од кој аспект, бидејќи таму пишува контролирано од овој, од оној. Меѓутоа, кога ги купувате и отварате,  во нив има се, се чувствува вкусот на компири, на некои други материјали и затоа мислам дека не јадеме многу безбедна храна.

Друг граѓанин спомна „не сум сигурен, а не сме сигурни на вакви пазари. Доаѓаме, свежо е тоа што го има, а не се знае од каде го носи. Домашното е најдобро, да има дома, да расте“.

Постар граѓанин додаде „Се е вештачко, многу работи се вештачки. Храната не може да се расипе за толку кратко време. Имам 80 години и знам како е. Вишни купив вчера, навечер веќе беа темни Немаме повеќе квалитет“.

Властите ја уверуваат јавноста

 

Додека кај граѓаните владее скептицизам, од Агенцијата за храна и ветеринарство тврдат дека вршат редовни контроли за безбедност на храната. Во првите пет месеци од годинава се извршени над 22.000 контроли во внатрешниот промет.

Николче Бабовски, директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, изјави: „

Да, јадеме безбедна храна. Квалитетот на храната го потврдуваат производителите или преработувачите кои се задолжени за неа. А тоа го докажува и бројот на инспекциски контроли. нашите инспектори навистина совесно си ја вршат работата“.

Правила за безбедност на храна

На прашањето за споредбите со другите земји, Бабовски нагласи дека македонските регулативи за безбедност на храната се тесно усогласени со оние на Европската унија

. „Нашето законодавство, нашата регулатива во областа на храната и ветеринарството, според извештаите што ги добиваме секоја година, е една од законодавните рамки која е најусогласена со ЕУ. Тоа покажува дека оние мерки кои се во сила за безбедност и здравје на храната со нас владеат и граѓани на ЕУ“, рече тој.

Предизвици и идни планови

И покрај ригорозниот режим на инспекција, Бабовски призна дека некои земји од ЕУ ја враќаат извезената храна поради проблеми во примарното производство, како што е употребата на пестициди. Тој ја истакна и потребата од повеќе инспектори, апелирајќи до идната влада да ангажира уште најмалку 40 инспектори кои ќе работат со полн капацитет.

„Во моментов 180 инспектори во Агенцијата совесно си ја вршат работата. Но, за да се каже дека работиме со полн капацитет и компетентен кадар, потребни се уште најмалку 40 инспектори“, истакна Бабовски.

Одиме напред

Бидејќи Светскиот ден за безбедност на храната ја нагласува важноста да се подготвиме за неочекуваното, и граѓаните и властите продолжуваат да се движат низ сложеноста на обезбедувањето безбедна потрошувачка на храна. Тековните напори за инспекција и регулација имаат за цел да ги решат овие проблеми и да одржат високи стандарди за безбедност на храната во Македонија.