Сите политички контакти и врски меѓу Соединетите држави и Велика Британија се одвиваат, пред сè, на политичко и воено ниво. Сепак, секоја посета на кралот, кралицата, особено на англиските, има нешто што ја избегнува таа дневна политичка рутина.

Тоа е средба со историјата.

Вака изгледа архитектот Драгомир Аковиќ, претседател на Кралскиот совет, гледа на претстојниот состанок на американскиот претседател Џозеф Бајден и британската кралица Елизабета Втора на 13 јуни во Виндзор. Кралицата (95) ќе биде домаќин на американскиот лидер и прва дама на САД по престојот на Бајден на самитот Г7 во Корнвол.

Според Аковичевиќ, американската администрација историски имала длабока почит кон британската круна.

-Денес ја гледаме британската круна, која е отелотворена во личност која е на тронот седум децении. Претходно, промените на тронот беа почести, некои владееја 10 години, некои 15 или 20 години, но никој освен кралицата Елизабета не остана на таа позиција толку долго. Таа е на тронот од 1952 година, беше крунисана една година подоцна, па ако само размислите што се случило од тогаш, ќе видите дека сè се сменило. Ништо веќе не е исто, ниту британската монархија. Освен едно нешто – истата личност е на чело на Велика Британија. И, тоа е единствено – забележува Аковиќ.

Се разбира, додава тој, дека некој може да каже дека англискиот владетел повеќе ја нема политичката тежина, ниту моќта на донесување одлуки што ја имал некогаш.

-Точно е, но англискиот крал е дел од традицијата и го претставува оној дел од општеството, историјата и светот во кој не можете да влезете само затоа што имате воена моќ или само затоа што имате многу пари. Тоа е нешто што ги избегнува дефинициите. Одите таму да видите нешто што е, во принцип, недостапно за вас. Имено, вие денес сте таму каде што сте, вчера не бевте никаде, а утре можеби нема да бидете повторно никаде, а лицето со кое ќе одите и ќе се сретнете е тука веќе 1500 години. И тоа е она што прави огромна разлика. Другите династии и посетите на други кралеви, исто така, носат, на некој начин, дел од таа единствена харизма, но англиските кралеви и можеби јапонскиот император се единствените до денес кои го задржаа тој вид судбоносна мистерија низ која се рефлектира светската историја. Тоа е нешто што не можете да не го чувствувате, дури и ако му одолеете – забележува Аковиќ.

Британскиот кралица се состана со сите американски претседатели за време на нејзиното владеење, освен со Линдон Б. Џонсон, а Бајден ќе биде 13 – от претседател со кој кралицата ќе се сретне од нејзиното стапување на тронот во 1953 година.

-Американските претседатели, но не само тие туку и сите кои случајно или благодарение на самите себе имаат можност да бидат шеф на држава, во извесна смисла имаат своевидна историска и социјална „матура“ кога ќе заминат во официјална посета на кралицата на Англија. Ќе ве потсетам дека кога Јосип Броз отиде во прва официјална посета на Англија, тој, и покрај целата своја вештина и талент, не можеше да знае дека Англичаните му поставиле стапица и дека тој бил во државна посета во тоа време кога кралицата Елизабета беше на тронот, но сè уште не била крунисана, па не можела ниту да се сретне со него. Така се најде во ситуацијата да е во Лондон, но да не може да се сретне со владетелот – вели Аковиќ.

Кралицата ги врати посетите на американските претседатели со официјални посети на Соединетите Држави, додава Аковиќ, освен, се разбира, кога влезе во годините кога патувањето не беше толку едноставно и има физички ограничувања.

Хари Труман беше првиот американски претседател со кого Елизабет се запозна на 25 години, кога сè уште не беше кралица. Труман и неговата сопруга Бес беа домаќини на тогашната принцеза и нејзиниот сопруг Филип за време на нивната дводневна посета на Вашингтон, во октомври 1951 година.

Кралицата во прва државна посета на САД замина четири години по нејзиното крунисување, за време на претседателството на Двајт Ајзенхауер. Посетата следеше за време на Студената војна, клучно време за сојузот на Америка и Велика Британија.

На прашањето до кој степен врската меѓу британската кралица и американските претседатели влијаела на односите меѓу двете земји, соговорникот на Спутник рече дека кралицата има три привилегии – право да биде информирана, консултирана и предупредена, но тука завршуваат нејзините политички надлежности .

-Во таа смисла, се избегнуваат секаков вид политички контакти на британскиот монарх со шефовите на држави, па доколку има некои телефонски разговори надвор од официјалните состаноци, тие се третираат како приватна работа – вели Драгомир Аковиќ.