Излезе на виделина дека загрижувачки голем број компании во Македонија не им ги исплатуваат на своите вработени платите што им ги должат. Пријавено е дека приближно 700 фирми не исплатиле ниту денар плата од почетокот на годинава. Шокантно е тоа што во некои случаи на вработените им била исплаќана само скудна сума од 10 денари, што е далеку под она што со право го заслужуваат.

Анализата спроведена од Службата за внатрешни приходи (ИРС) покажува дека неверојатни вкупно 17.000 работници се уште го чекаат својот септемвриски личен доход. Податоците открија дека до вторник, 2.730 газди на компании, кои вработуваат околу 8.600 луѓе, платиле даноци и придонеси, но занемариле да ги исполнат обврските кон платите на своите вработени. Дополнително, уште 5.455 газди на компании, кои вработуваат дополнителни 8.500 работници, не поднеле ни пресметки до УЈП, а камоли да си ги платиле обврските кон државата.

На овие фирми им се наметнуваат последици бидејќи сметките на оние кои не ги платиле своите вработени се блокирани. Згора на тоа, УЈП најави дека ќе бидат изречени казни за деликвентни газди кои не го испочитувале рокот за плата во септември.

Сања Лукарска, директорката на УЈП, ја истакна сериозноста на ситуацијата, наведувајќи: „Од анализата што ја направивме од јануари до септември, идентификувавме 5.428 работодавачи кои доцнеа во исполнувањето на обврските кон УЈП во однос на придонесите, даноците и плаќањето. од нето платите. Од нив 1.912 ја надминале границата од еден месец доцнење, додека 700 даночни обврзници постојано заостануваат од почетокот на годината. Преземени се соодветни мерки за решавање на овие случаи“.

Вкупно 5.248 компании се соочиле со проблеми со редовната исплата на платите. УЈП документира дека во 1.912 од овие компании, проблемот траел подолго од еден месец, што резултирало со тоа што вработените морале да трпат долго чекање за своите тешко заработени пари. Анализирајќи ја дистрибуцијата, Скопскиот регион беше сведок на најголем број компании кои имаат потешкотии во плаќањето придонеси и даноци. Имено, 1.500 од засегнатите компании беа категоризирани како компании за едно лице.

Некои компании првично се обидоа да ги заобиколат своите обврски со нечесно пријавување на оскудни лични доходи од 5 или 10 денари по плаќањето даноци и придонеси кон државата. Меѓутоа, поради интервенцијата на УЈП, овие компании беа принудени да ги коригираат своите декларации и на крајот да го платат целиот износ што им го должи на своите вработени.

Се прават напори да се реши ова прашање, бидејќи владата има за цел да ги заштити правата и благосостојбата на работниците низ целата земја.