Како стигнавме таму и која е крајната цел. На ова прашање во однос на ескалацијата меѓу Израел и Хамас, одговараат еминентни политичари, новинари

Флер Хасан Нахум -израелска политичарка 

Мислам дека, не е една работа  што го разгоре пламенот. Мислам дека е комбинација од поголем број на работи. Можност за палестинските власти да предизвикаат проблеми, тие сакаа да предизвикаат и Хамас да предизвика проблеми кои тие сакаа да ги предизвикаат.  Клучно е тоа што и ПА и Хамас, од различни причини, бараа да го разгорат пожарот  Тие бараа да предизвикаат некои проблеми.  Причината зошто палестинските власти се интересираат за конфликт во моментов е затоа што тие сакаат да избегнат избори.  Тие го сторија тоа за да ја  импресионираат  администрацијата на Бајден,  но вистината е дека тие никогаш не сакале да имаат избори тие всушност се во опасност да изгубат голема поддршка. ’

‘Работиме веќе пет години за да ги зајакнеме лидерските врски, граѓанското општеството, духовните водачи и навистина создадовме многу многу силни мостови со граѓанското општество. Живееме  во таков свет. Понеделник навечер има
ракета што лета во околината на Ерусалим, а во вторник наутро се среќавам со мешано арапско еврејско соседство каде штотуку бил отворен центар за иновации. И тоа се животите што ги водиме овде. Од ден за ден ние работиме, живееме,  одиме во  исти кафулиња, исти трговски центри, спортски сали и сè друго Евреи и Арапи кои живеат во еден град.

‘Тогаш, се разбира, ги имате сите различни предизвикувачи на проблеми кои беа воспалени . Убеден сум дека Хамас  работеше  зад сцената и  создаде  група за немир со цел  да ја претвори оваа работа во многу намерна конфронтација.

Јас ги туркам програмите  за интеграција во hi-tech компании. Има толку многу работи.  Овие работи се вознемирувачки за групата поддржана од Иран, помогната од Турција, и чија целосна филозофија е да негираат дека Израел постои и чие единствено решение е исфрлање на Израел.Ова трае со години. Од доцните осумдесетти, дури и првично, израелските судови утврдија, за што верувам дека е, правично решение. Погледнете, вие имате права на престој и ние имаме права на
сопственост. Вие не се мешате со нашите права и ние нема да се мешаме со вашите права. ’

Повторно се поставува прашањето, кои се луѓето кои ја создаваат оваа состојба за овие сиромашни беспомошни семејства? ’
Како одговор: ‘Мојата реалност не е она што го гледам на ТВ екраните… без разлика дали е тоа во Лод или во Ерусалим. Значи, мислам дека треба да ги разделиме луѓето со одредена агенда поттикнати од центри поголеми од нив, нормално млади ранливи млади.

Кога на овие луѓе ќе им биде кажано„ се борите за Ерусалим и Ал-Акса “, тогаш  е лесно е да се внесат луѓето во тој религиозен жар. Особено во месецот Рамазан. ’

‘Значи, само се надевам дека ова е локализирано кај одредени предизвикувачи на проблеми и дека не се шири во главното арапско израелско општество, бидејќи тоа сигурно не се луѓе што ги познавам и со кои работам и ги сметам за мои пријатели. ’
‘Јас искрено мислам дека Палестинците едноставно не го сторија тоа што требаше да го сторат и тогаш тие скокаа и велеа дека не дозволуваат избори .

‘Јас само мислам дека Палестинците се заситени од Абас и сите други опкружени во корупција. Само што им е преку глава… Егзистенцијалното прашање е дека палестинското лидерство, и ПС и Хамас, продолжуваат да го лажат својот народ… Опсесијата со право на враќање е навистина вкоренето од кога се деца, што не остава простор за дискутирање на решение за две држави или нешто слично на тоа… Тие сè уште ги учат своите деца дека еден ден Израел нема да постои. ’

‘Значи, мислам дека главната работа е да има ново раководство и верувам дека тоа е можно со новата генерација, која прифаќа дека Израел не оди никаде и дека единствена шанса напред за овој регион е да прифати дека никој не оди, и да
создаде ситуација кога секој може да живее во мир, достоинство, самоопределување. Тоа е единствениот пат напред и не гледам да се случува со струјата лидерство. ’

Калед Абу Тоамед  – израелски арапски новинар

Ова е резултат на постојаното поттикнување од палестинското раководство. Тие ги користат овие свети места за да го поттикнат народот против Израел. Секако со цел делигитимизирање на Израел, демонизирање на Евреите и обид за вовлекување на арапскиот и муслиманскиот свет во конфронтација со Израел. Тоа отсекогаш било дел од палестинската стратегија.  Јас го покривав овој конфликт веќе триесет и девет години и чувствувам дека секогаш има повторување. И она на што сме сведоци во моментов е многу слично на нешто што сме биле сведоци во минатото. Оние кои ја следеа реториката на Палестинското раководство, палестинските медиуми и Хамас во последните неколку недели лесно можеше да видиме дека  беа насочени кон некаква конфронтација со Израел. ’ ‘Махмуд Абас чекаше можност да ги откаже изборите што тој никогаш ги немаше. Единствената причина зошто ги распиша овие избори беше затоа што беше под  притисок од Европската унија и, како што рече Флер, да ја импресионира администрацијата на Бајден … Тој почувствува дека се нашол во стапица и гледаше начин да се ослободи од оваа криза. ’ ‘Овие луѓе со кои се занимававме во последните триесет и четириесет години.  Тие не се менуваат. Јас покривав Палестински прашања скоро четириесет години, и тоа се истите луѓе со кои се занимавам
Тие не сакаат да го трасираат патот за појава на ново раководство.  ‘Абас виде дека се упати кон друга катастрофа за Фатах. Јас можам да разберам дека тој би сакал да ги откаже изборите. Но, зошто да се претвори во кампања против Израел? Зошто целата вина да се стори на Израел? Иронично, многу Палестинци не веруваат во тоа.  ‘Би сакал да предупредувам од генерализации…

Тоа што го гледате на ТВ не е секогаш  реалноста. Јас сè уште верувам дека огромното мнозинство на арапски граѓани во Израел, вклучително и оние кои живеат во источен Ерусалим, не го поддржуваат насилството. Слушнав во последните три до четири недели други гласови од жителите на Источен Ерусалим кои ги напаѓаат бунтовниците велејќи: „Вие го уништувате Рамазан, економијата…“ Тоа е навистина мала група, тие одлучија да го поттикнат насилството со изговор дека
Израел ги спречуваше да го слават Рамазан пред портата Дамаск. Она што ме загрижува е дека овие Палестинци се со испрани  мозоци, се изложуваат на сето ова поттикнати  од палестинските власти, од Хамас и за жал од страна на некои од водачите на арапската заедница внатре во Израел. “•„ Она што ме загрижува е што не сум видел многу арапски лидери да излегуват и
да го осудат она што се случува на улиците … ова е многу штетно за Арапите, за заедница во Израел… Тие се борат за интеграција, а не за разделување во Израел.И сè уште верувам дека има многу разумни и рационални гласови меѓу нив. ’

‘Верувам дека и покрај сегашните тензии, односите меѓу Евреите и Арапите ќе останат добри.  ‘Постои постојан обид на екстремисти, особено од палестинска страна, да се ги нарушуваат односите меѓу Арапите и Евреите во рамките на Израел. Хамас и ПЛО отсекогаш имал интерес да ги вовлече арапските граѓани на Израел во конфронтација со Израел. Значи, арапските Израелци треба да бидат многу внимателни. Ние сме Израелци граѓани. Ние сме лојални граѓани … Во ред е да се идентификуваме со палестинските аспирации и така натаму вклучено, но арапските Израелци треба да бидат многу внимателни за преминување на црвената линија.  ‘Работите ќе се вратат на вистинскиот пат. Можеби ќе потрае некое време, но ќе видиме Евреи и Арапите како се зближуваат. За жал, овие демонстрации беа киднапирани од насилници … ние мора да бидеме внимателен и да не ги карактеризира сите овие протести како анти-Израел …

Продолжиме да ги гледаме овие испади на насилство одвреме-навреме затоа што верувам дека сè уште имамнозинството луѓе таму во палестинскиот свет, во арапскиот свет, во исламскиот свет кој сè уште не се помири со правото на Израел да постои. И верувам дека овае суштинското прашање. Ова е суштината на целиот овој конфликт .

Во видеото дебатираат и Рон Бен-Јишаи, ираелски новинар и Џонатан Конрикус, меѓународен портпарол на ИД (израелски одбранбени сили), раководител на меѓународни јавни работи, јавна дипломатија и социјални медиуми