Станува збор за вкупно 3566 регистрирани инциденти на териториите на Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Молдавија, Црна Гора, Северна Македонија и Србија. Во 2700 инциденти за кој е наведен родот, 2646 биле мажи, а само 2 отсто или 54, биле жени. Речиси една третина од инцидентите биле сторени во Косово, по што следуваат БиХ и Србија.

– Родот е наведен во 75,7 отсто од сторителите што укажува на родовата природа на злоупотреба на огненото оружје. Најголем број од сторителите, 1316, биле регистрирани во случаи на заплена на оружјето. Следуваат инциденти со криминален контекст 1008. Сторителите главно биле мажи на возраст од 19 до 35 години, а веднаш за нив се мажи на возраст од 36 до 60 години. Во 99 отсто на случаите на семејно насилство, сторителите се мажи, додека во сите 39 инциденти на насилство меѓу интимни партнери, сторителите се исклучиво мажи, изјави Бојана Балон, раководителката на Центарот.

Генералната секретарка на Регионалниот совет за соработка (РСС) Мајлинда Брегу потсети дека од неодамна објавените податоци на истражувањето за безбедноста на Западен Балкан „Секјуриметар“, 47 отсто од испитаниците изјавиле дека се чувствуваат загрозено поради нелегалното поседување и злоупотреба на оружјето во нивната близина.

Центарот за контрола на малото и лесно оружје работи под мандат на РСС и на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП).