Кои фирми инвестирале?

Петнаесеттото издание на годишниот извештај, подготвен од коалиција на еколошки групи и координиран од Rainforest Action Network (RAN), покажа дека 60 од најмоќните светски институции за кредитирање им обезбедиле на компаниите за фосилни горива околу 705 милијарди долари само во 2023 година. Целокупниот тренд за изминатата година покажува пад на финансирањето поврзано со производството на енергија од природен гас, екстракција на сурова нафта и гас на Арктикот, проекти за пумпање и гас во длабока вода и раст на финансирањето на бизнисите со течен природен гас.

JPMorgan Chase обезбеди 40,8 милијарди долари. долари на компаниите за фосилни горива во 2023 година, што ја прави ајкулата на Волстрит водечки кредитор во индустријата и минатата година и во периодот по договорот по Париз.

Зошто е важно?

Меѓународната агенција за енергетика пред три години посочи дека ако светот сака да постигне нула емисии до 2050 година, не смее да има ново откритие на сурова нафта, природен гас и јаглен. И по оваа основа, најголем финансиер на компаниите што ги прошируваат и развиваат проектите за овие суровини во 2023 година беше „ЈП Морган Чејс“, а „Ситигруп“ беше лидер во пост-парискиот период, иако неговото кредитирање се намали во последните две години. .

„ЈП Морган“ потврдува дека е најголемиот светски кредитор, но и на традиционалните компании и на оние за чиста енергија. И оваа година ветува дека ќе го објави финансискиот удел на компаниите со ниска потрошувачка на јаглерод што ги кредитира во споредба со загадувачите, барање на канцеларијата на главниот финансиски директор и ревизор во Њујорк. Банката на Америка, исто така, го нагласува односот на големината на заемите дадени за чиста енергија и фосилните горива и тврди дека ги води своите американски колеги по оваа основа.

Што нагласува извештајот на РАН?

Сепак, извештајот на РАН нагласува дека некои банки се повлекле од зелените мерки, вклучително и Банката на Америка, која одби да ги исклучи дупчењата на Арктикот и јагленот за греење и ладење од финансирањето.

Ситигруп тврди дека е посветена на глобалната енергетска транзиција кон економија со ниска потрошувачка на јаглерод и ги поддржува клиентите кои се „декарбонизираат“, а истовремено ја задоволува потребата за „енергетска сигурност, достапност и доверливост“. Од 2020 година, има издвоено 441 милијарди американски долари. долари од целните 1 трилион долари за одржливо финансирање и известува за напредокот во транзицијата кон нето нула емисии во својот годишен извештај.

Кинеските банки имаа доминантна улога во финансирањето на станбени и индустриски јаглен во 2023 година, покажува истражувањето на RAN, додека нивните канадски ривали водат заеми со нафта од катран песок. Утврдено е дека јапонскиот „Мизухо“ има зголемени заеми за изградба на гасна инфраструктура за метан, во согласност со политиката на владата на земјата.

Barclays е на врвот на листата на најголеми финансиери на секторот за фосилни горива

Во Европа, Barclays е на врвот на листата на најголеми финансиери на секторот за фосилни горива и во 2023 година и во годините по потпишувањето на Парискиот климатски договор. Сепак, британската банка си постави за цел да обезбеди кредити во износ од 1 трилион. САД долари за одржливо финансирање и транзиција кон зелена енергија до 2030 година. Што ќе се направи главно со „диверзификација на енергетските компании кои инвестираат во извори со ниска содржина на јаглерод и со построга контрола на оние кои развиваат нови проекти за нафта и гас“. Според внатрешните податоци, емисиите на енергетскиот сектор финансирани од Barclays се намалени за 44% помеѓу 2020 и 2023 година, надминувајќи ја целта за 2030 година. Банката на Англија, исто така, ја забележува методологијата користена во последниот извештај на РАН.