Соопштени се деталите

Спречивме рекордна количина на дрога да стигне до децата од Европа и Бугарија. Ова го истакна в.д. министер за внатрешни работи Калин Стојанов на прес-конференција на граничниот премин „Капетан Андреево“. На таа прес-конференција учествуваа и Људмила Петкова – вицепремиер и министер за финансии, Иван Стојанов – окружен обвинител на Хасково, Георги Димов – директор на Агенција за царина.

Запленети 403 килограми хероин

Речиси 403 килограми хероин се запленети на граничниот премин при контрола на камион кој од Турција влегувал во Бугарија.

Стојанов посочи дека откритието доаѓа неколку дена откако тој нареди засилени контроли на граничните точки со учество на Генералниот директорат на Граничната полиција, ГДБОП, Агенцијата за царина и Националната агенција за приходи, кои во моментов се вршат на два гранични пункта.

„Планот е отворен и во секој момент може да се прераспоредат инспекциските тимови на други пунктови во државата“, додаде тој.

Министерот посочи и дека од партнерските служби не се добиени информации за оваа количина на хероин. „Работевме на принципот „анализа на ризик“. За да се анализира и просее таков камион и таков товар, треба да се има големо искуство и чувство за да се суди за возачот, што вози и рутата“, објасни тој.

Истрагата продолжува

Следат повеќе истражни активности во врска со меѓународната полициска соработка, но ова е навистина голем успех за сите служби на граничниот пункт „Капетан Андреево“ со што можеме да си честитаме, рече Стојанов.