Младите доктори се заплеткани во неочекувани одложувања. Тие се борат со бирократските пречки кои претставуваат предизвик за обезбедување на нивната долгоочекувана платена медицинска пракса.

Игра на чекање и  фрустрација на младите доктори

Место задолжителната платена медицинска пракса од 6 месеци, овие дипломци по медицина, млади доктори се заробени во збунувачка ситуација. Тие седат дома во игра на чекање наместо да тргнат на нивните професионални патувања. Оваа 6 месечна пракса, дизајнирана да го олесни уписот во програмите за специјализација, стана извор на фрустрации и несигурност.

Гласови на фрустрација на младите доктори

Симона Георгиевска, млад доктор, го сподели своето незадоволство:

„Додека некои колеги ја започнаа својата платена пракса, значителен дел од нас е заробен во немилосрдниот циклус на чекање. Секојдневно стоиме пред вратите на институциите, барајќи одговори за почетокот на нашето платено стажирање, но јасноста ни избегнува“.

Уверување на Министерството за здравство

И покрај итноста нагласена од Министерството за здравство, бирократските пречки го попречуваат итно распоредување на овие млади доктори. Министерството инсистира дека се завршени сите потребни процедури и ја нагласува критичната потреба од нивно присуство во станиците за вакцинација, особено со оглед на епидемијата на голема кашлица во Скопје.

Бирократски блокади на патиштата

Заклучокот на Националната комисија за имунизација на владина седница го извести д-р Илир Демири, министерот за здравство. Но, се чека одобрение од Министерството за финансии, а доцнењето се препишува на предизборниот период.

Молкот од Министерството за финансии предизвикува загриженост

И покрај тоа што Министерството за здравство апелира за брза акција, Министерството за финансии останува цврсто затворено по ова прашање. Прашањата упатени до кабинетот на министерот Бесими за доцнењето и потенцијалните решенија останаа без одговор, оставајќи ги во мрак и младите доктори и јавноста.

Збунувачки приоритети во јавното здравство

Доцнењето на распоредувањето на овие дипломирани лица, млади доктори доаѓа во време кога има итен недостиг на медицински персонал. Ситуацијата  ги наметнува прашањата за посветеноста на државата за решавање на проблемот.

Молба за признавање

Ивана Балоска, страсно ја сподели својата загриженост:

„Шест години ригорозни студии и дополнителни шест месеци за државниот испит, но сепак се наоѓаме во агонија, загрижени за нашата иднина. Парадоксот е остар – систем во потреба на дипломираните млади доктори не остава да чекаме вработување и платена пракса, што е наше законско право.

Бирократски борби и младите доктори

Воведена во 2019 година како мерка за задржување на дипломираните по медицина во македонските болници, шестмесечната платена пракса од самиот почеток беше нарушена со бирократски предизвици. Неорганизираниот систем натера многу млади доктори да ги разгледаат можностите на друго место, каде што нивните вештини и посветеност се повеќе ценети.

 

 

Извор: 24мк