Во Хрватска се проценува дека во 2024 година ќе бидат издадени најмалку 200.000 дозволи за престој и работа за странци. Таа бројка, според податоците на хрватското Министерство за внатрешни работи речиси ја достигнале уште минатата година, бидејќи од 1 јануари до 31 декември 2023 година биле издадени 172.499 дозволи за престој и работа на странци.

Расчленето по национална припадност, најмногу работни дозволи во Хрватска добиле државјани на Босна и Херцеговина се издадени 38.236 работни дозволи (22,17 отсто од вкупниот број). Потоа следат државјаните на Србија со 24.028 издадени дозволи за престој и работа (13,93 проценти).

13.412 МАКЕДОНЦИ СО РАБОТНИ ДОЗВОЛИ ВО ХРВАТСКА

Потоа следат Непалци со 23.493 дозволи, Индијци со 15.627 дозволи, Македонци со 13.412 дозволи и Филипинци со 10.999 работни дозволи. Помалку од 10.000 работни дозволи добија граѓаните на Косово (9.922 дозволи), Бангладеш (8.749 дозволи), Турција (5.067 дозволи) и Албанија (4.244 дозволи).

Најмногу барања, 24.936, биле одобрени на подрачјето на градот Загреб, потоа на жупанијата Истра, каде што во првите 11 месеци биле вработени нешто повеќе од 20.000 жители, потоа на жупанијата Загреб, каде што се издадени 14.251 работни дозволи и Сплитско-далматинската жупанија со 16.620 одобрени работни дозволи и Приморско-горската жупанија со 12.511 одобрени работни дозволи за странски државјани; Најмалку работни дозволи се побарани за Пожешко-славонската жупанија, само 567.

Уделот на странски работници во вкупниот број вработени во Хрватска лани достигна 9 отсто, а годинава најверојатно ќе надмине 10 отсто, односно секој 10-ти работник во Хрватска ќе биде странец, предупредува претседателот на Независна хрватска трговија. Синдикатите, Крешимир Север, истакнувајќи дека синдикатите не се против странските работници ниту се ксенофобични, бидејќи таквите тези понекогаш се шират низ јавноста. Истовремено, тој го привлекува вниманието на тоа дека кај нас не доаѓаат високообразовани работници бидејќи платите за таквите работни места се далеку пониски отколку во остатокот од Европската унија.

Странските работници кои доаѓаат во Хрватска исклучиво се насочени кон неквалификувани работни места или работни места за кои е потребно средно стручно образование. Според официјалните податоци, најбарани занимања меѓу странските граѓани се работниците во високоградба, келнери, помошници готвачи, ѕидари, работници во градежништво (патна изградба), чистачи и столари, а потоа следат само оние занимања во кои ние се навикнати да гледаат странски работници – доставувач, фасадер и возач. Во првите 11 месеци од минатата година во градежништвото се вработиле над 23.700 странци, а најмалку кај возачите, само 2.500.

Според податоците на Економскиот институт, побарувачката за работници во Хрватска никогаш не била поголема, но најголем дел од огласите за вработување, речиси 62 отсто, се огласи за работници со средно образование, додека учеството на огласите за високо образование дури е намалено. во текот на изминатата година. Така, најбараните работни места биле токму оние што ги пополнувале странските работници – продавач, келнер, готвач, магационер и возач, додека вртоглав пад е забележан на огласите за работно место квалификувани програмери, кои од 12. место паднале на 23. место. меѓу најбараните занимања.

„Синдикатите со години предупредуваат на либералниот увоз на работна сила. Порано имавме квоти, но тие беа укинати затоа што не им одговараше на работодавците, па сега имаме варијанта на тестот на пазарот на труд, каде што работодавачот има опција, кога бара странски работници, да се обрати до ЦЕС за да види доколку има баратели на работа за работните места што ги нуди. Ако нема, тогаш е направен тест на пазарот на труд и работодавачот може да вработи странски работници, а многу често тие веќе се поврзуваат со агенции за вработување кои се занимаваат со увоз на работна сила“, вели претседателот на Независните хрватски синдикати, Крешимир Север.

Со прифаќањето на ниско платените работни места, странските работници ненамерно им помагаат на работодавците да не ја покачат цената на трудот за таквите работни места и со тоа да станат конкуренција на локалните работници, бидејќи законот за работни односи вели дека работодавачот не смее на странски работник да му понуди помала плата од онаа дефинирана за таа позиција. А бидејќи странците, кои доаѓаат од многу посиромашни земји од Хрватска, се согласуваат на толку ниски плати, а хрватскиот работник не сака и не може да работи за толку ниска плата, истакнува Север, ова широко ја отвора вратата за вработување на странци од сиромашни земји.

НАЈМНОГУ СТРАНЦИ РАБОТАТ КАКО ГОТВАЧИ, КЕЛНЕРИ, ГРАДЕЖНИЦИ…

Странците кои се вработиле во Хрватска лани заработиле во просек 603 евра нето, а најголема плата земале оние кои биле вработени како готвачи (935 евра бруто), келнери (890 евра бруто), армирачи (859 евра бруто) или електричари (858 евра бруто), а најмалку заработиле странците кои работеле како доставувачи (714 евра бруто и ги има вкупно 5.211), чистачите (758) или помошниците келнери (778).

И покрај толку ниските плати, странските работници сепак успеваат секој месец да им испратат нешто на своите семејства дома, а според најновите податоци на CNB, во првата половина од минатата година платиле 607 милиони евра, што е двојно помалку од сумата што ја уплатиле Хрватите кои работат во Германија кога им праќале пари на семејствата во Хрватска.

Се проценува дека до 2030 година секој четврти работник во Хрватска ќе биде странец. „Би рекол дека во следните пет години бројот на странци во работната сила би можел да достигне половина милион, а на подолг временски период би можел да има натамошна тенденција на раст. Значи, денес зборуваме за шест до седум проценти, а за пет или повеќе години секој четврти вработен може да биде странец“, изјави неодамна главниот економист на Хрватското здружение на работодавачи Хрвоје Стојиќ.