Неважечки документи од 12.02.2024

Документите кои го носат името Република Македонија одат во буништето на историјата. Тие имаат еднаква функција како пасошот од Југославија – документи кои собираат прашина во вашите фиоки. 

Министерството за надворешни работи во Грција официјално го пушти во сила Договорот од Преспа, што доведе до значително поместување на статусот на македонските документи. Од 12 февруари 2024 година, сите документи што го носат името „Република Македонија“ повеќе нема да важат.

Активирање на Договорот од Преспа: Дипломатска пресвртница

Грција преку официјален допис ги известила своите колеги ширум светот за активирањето на Договорот од Преспа. Овој дипломатски договор, кој беше фокусна точка во регионалните дискусии, сега активно го преобликува идентитетот на Македонија на меѓународно ниво.

 

Дипломатско информирање: Грција ги известува глобалните колеги

Колегите од различни министерства за надворешни работи добиле официјална кореспонденција од Грција во која се алармирани за итно поништување на македонските документи. Во комуникацијата се нагласува потребата од брзо прилагодување на условите наведени во Договорот од Преспа.

Од „Република Македонија“ во „Република Северна Македонија“

Со овој потег Грција не само што ги поништува старите документи туку и воведува нов глобален идентитет за Македонија преку документите. Сите документи издадени во Македонија мора да се придржуваат до терминологијата наведена во Договорот од Преспа, усвојувајќи го името „Република Северна Македонија“ за севкупна употреба.

Преобликување на нациите: Моќта на дипломатските договори

 

Активирањето на Договорот од Преспа од страна на Грција означува пресвртница во дипломатската траекторија на Македонија. Како што нацијата преминува од „Република Македонија“ во „Република Северна Македонија“, тоа ја нагласува моќната улога што ја играат дипломатските договори во преобликувањето на нациите и редефинирањето на нивните позиции на глобалната арена.

Извор: A1ON