Албанскиот премиер, Еди Рама, ја критикуваше министерката за внатрешни работи на Велика Британија, Суела Браверман, нарекувајќи го издвојувањето на мигрантите од неговата земја „срамен“ момент за британската политика.

Еди Рама, кој е во Британија на разговори со Риши Сунак, рече дека коментарите на Браверман минатата година за „албанските криминалци“ кои го преминале Каналот со мали чамци, самите би можеле да се сметаат за кривично дело.

„За жал, видовме дека се издвојуваат себеси и нашата заедница во оваа земја за политички цели. Тоа беше многу, многу срамен момент за британската политика“, изјави тој за програмата на BBC Radio 4 Today.

Забелешките на Браверман беа „ниска точка“, рече тој, додавајќи дека останува политичката волја да се надмине влошувањето на односите.

„Она што беше [речено] од членовите на кабинетот, почнувајќи од министерот за внатрешни работи, [е] издвојување на нашата заедница, што не е нешто што го правите во нашата цивилизација и е нешто што воопшто не ја претставува Британија. ” тој рече. „Ние секогаш ќе одбиваме да има мешање меѓу некои криминалци и Албанците како такви, бидејќи давање етнички печат на криминалот само по себе е кривично дело“.

Браверман налути многу Албанци со нејзините коментари за нивните граѓани во парламентот минатиот октомври. „Доколку лабуристите беа на чело, ќе им дозволија на сите албански криминалци да дојдат во оваа земја, ќе им дозволија на сите мали чамци да дојдат во ОК, ќе ги отворат нашите граници и целосно ќе ја поткопа довербата на британскиот народ во контролата. нашиот суверенитет“, им рече таа на пратениците.

Министерката за внатрешни работи, исто така, беше обвинета за употреба на воспалителен јазик кога рече дека јужниот брег на Англија бил нападнат од баратели на азил. На конференцијата на Конзервативната партија таа рече: „Многу од нив тврдат дека се тргувани како модерни робови… вистината е дека многу од нив не се модерни робови и нивните тврдења дека биле тргувани се лаги“.

Рама, неконвенционален централно-левичарски член на социјалистичката групација и премиер на Албанија од 2013 година, рече дека е „многу задоволен“ од однесувањето на Сунак.

„Поставивме јасен пат кон заедничко справување со она што треба да биде исклучено од нашите односи и од нашиот свет на правото и правдата, но во исто време се погриживме некои скапани јаболка да не ја дефинираат албанската заедница овде и нашите односи рече Рама