Али Ахмети, лидерот на Демократската унија за интеграција (ДУИ), даде  изјава за време на прес-конференцијата во Мала Речица, тврдејќи дека неговата партија е вистинскиот претставник на Албанците во земјата. Ахмети ги истакна изборните победи на ДУИ, наведувајќи дека тие победиле на претседателските избори со разлика од 40.000 гласа и обезбедиле над 30.000 гласови повеќе од нивниот најблизок конкурент на парламентарните избори. Тој го подвлече значењето на овие резултати за зацврстување на позицијата на ДУИ како водечка политичка сила за Албанците во земјата.

Али Ахмети во одбрана на духот на Охридскиот договор

Ахмети изрази загриженост за она што го смета за прекршување на Охридскиот договор, особено во однос на почитувањето на легитимитетот на нивните гласачи. Тој вети дека ќе иницира кампања за поддршка на духот на Охридскиот договор, нагласувајќи ја важноста на застапеноста заснована на легитимност и вообичаени права во заедниците. Ахмети ги повика граѓаните да се приклучат на ДУИ во заштитата на гласот, легитимитетот и духот на договорот.

Ахмети  не може да се помири дека нема да биде дел од оваа власт и се крие зад Охридскиот договор и правата на Албанците. Според неговата теорија, доколку ДУИ не е дел од власта, Албанците не се застапени. Ахмети ги заборави партиите на Турците, Бошњаците и Ромите во неговата коалиција. Вистинскиот претставник на етничките Албанци, а не мултиетничка коалиција како СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ и Европскиот фронт е коалиција Вреди. Коалицијата Вреди е единствената коалиција со моно-етничка структура на овие избори. Разликата од 30 илјади гласа е гласови кои се дојдени од другите малцинства во Македонија.

Доколку партијата ДУИ настапеше сама, таа не би освоила повеќе од 70 илјади гласа.

Ограничена застапеност на ДУИ во рамките на Европскиот фронт – само 8 од 18 пратеници доаѓаат од редовите на интегративците!

Правни предизвици и очекувања

Во однос на правните предизвици со кои се соочува ДУИ, Ахмети разговараше за тужбата на коалицијата „Европски фронт“ во врска со одлуката на Државната изборна комисија (ДИК) за прегласување во Желино. Тој изрази доверба во судскиот процес, очекувајќи правдата да биде непристрасна и  ги признае политичките договори кои, според него, го поткопаа легитимитетот стекнат за време на изборите на 8 мај 2024 година.

Али Ахмети го наведе наводниот договор со Вреди да не стапат во коалиција со ВМРО-ДПМНЕ доколку нема уставни измени како предуслов. Такиов договор Ахмети никогаш не го обелодени јавно, а беше повикан од Вреди да ги сподели деталите доколку вистина постои таков потпишан договор.

Премин од власт во опозиција

И покрај изборниот успех на ДУИ, партијата од власт иде во опозиција по две децении. Одговарајќи на прашањата за нивната идна улога, Ахмети нагласи дека нивен приоритет не е стекнување на власт, туку одбрана на легитимитетот на нивните гласачи.

Секако, приоритет на оваа криминална структура е да не може да оговара од позиција на власт и ништо повеќе или помалку.

Одговор на ВМРО-ДПМНЕ

ВМРО-ДПМНЕ како одговор на прес-конференцијата на Ахмети ги отфрли обвинувањата за мајоризација и шовинизам. Од партијата тврдат дека преминот на ДУИ во опозиција ја одразува волјата на мнозинството и ја истакнува одговорноста на ДУИ. Тие ја критикуваа реториката на Ахмети, споредувајќи ја со онаа на „палаво дете што плаче по играчка што не е негова“. ВМРО-ДПМНЕ остана на ставот дека нивниот однос кон Албанците останува непроменет, без разлика на владиниот или опозицискиот статус на ДУИ.

„Ако преминот на ДУИ во опозиција се смета за прекршување на Рамковниот договор, тогаш произлегува дека и Али Ахмети направил прекршок кога ја исклучил ВМРО-ДПМНЕ од власта и го игнорирал исходот од изборите во 2016 година, на кои ВМРО-ДПМНЕ излезе како победник.  Придржувањето до Охридскиот договор е независно од владиниот или опозицискиот статус на ДУИ, Али Ахмети мора да престане да се однесува како мало палаво дете кое пчаче по туѓа играчка и да разбере дека ВМРО-ДПМНЕ не е СДС