Во ексклузивно интервју за КУРИР, Цветан Трипуновски, дополнителниот заменик министер за земјоделство, шумарство и водостопанство, откри сериозен проблем и скандал што ја уништува македонската земјоделска заедница. Владата не успеала да исплати значителни суми наменети за субвенции на земјоделците.

Алармантни бројки: Над 50 милиони евра задоцнети субвенции

Скандалот излезе на виделина во програмата за финансиска поддршка за 2024 година, поточно во мерката 11, каде што Трипуновски обелодени неверојатни 3.400.000.000 денари, што е еднакво на над 50 милиони евра, задоцнети субвенции кои датираат од 2020 до 2023 година. Ова откритие го покренува сериозното прашање на владата посветеност за поддршка на нејзината земјоделска заедница.

Влијание врз земјоделците: се развива сериозна криза

Доцнењето на исплатата на субвенциите не можеше да дојде во полошо време. Со оглед на тоа што економијата се бори со инфлацијата и зголемените производствени трошоци, земјоделците се наоѓаат во несигурна ситуација. Недостатокот на навремена поддршка не само што доведе до разочарување, туку и ја наруши довербата на земјоделците во владините институции. Последиците се страшни, бидејќи многу земјоделци сега се борат да се справат со економските последици.

Драстичниот пад на учеството на земјоделците

Дополнително на сериозноста на ситуацијата е значителниот пад на учеството на земјоделците. Во 2016-2017 година, над 95.000 земјоделци побарале поддршка од Министерството за образование и култура. ВО 2023 година, а тој број опадна на околу 65.000 – изненадувачко намалување за приближно 30.000 земјоделци. Овој пад е директна последица на погрешните политики, задоцнетите мерки и недостатокот на навремена владина интервенција.

Напуштени полиња и ниви низ Македонија

Последиците од неисплатените субвенции се многу подалеку од бројките и статистиките. Напуштањето на нивите станува широко распространето прашање низ Република Македонија. Разочарувањето меѓу земјоделците, заедно со неуспехот на владата навремено да се справи со земјоделските проблеми, дава мрачна слика за иднината на земјоделството на нацијата.

Ексклузивно утре: Целосно интервју со Трипуновски

Останете со едно детално интервју со Цветан Трипуновски на КУРИР, каде што тој зборува за различни аспекти на македонското земјоделство. Утрешното целосно интервју ветува дека ќе фрли повеќе светлина на предизвиците со кои се соочуваат земјоделците и итната потреба од реформи во земјоделските политики во земјата.

Оваа ударна вест не само што го нагласува финансискиот скандал, туку и ја нагласува потребата од итна владина акција за спас на земјоделскиот сектор во Македонија. Последиците се далекусежни, што влијае не само на земјоделците, туку и на нацијата како целина.

Извор: Денешен