МВР откри дека вчера е извршено значајно апсење на граничниот премин „Долно Блаце“. Приближно во 18 часот, при рутинска пасошка контрола, властите откриле дека С.С.(58) од Косово е наведен во оперативниот записник со статус „апсење“ по барање на Интерпол.

Понатамошните истраги открија дека С.С. бил предмет на меѓународна потрага иницирана од УНМИК Косово. По потврдувањето на статусот, С.С. е навремено предаден на полициски службеници стационирани на соседниот граничен премин „Хани Елезит“ на Косово.

Оваа успешна соработка помеѓу граничната контрола и меѓународните органи за спроведување на законот ги нагласува тековните напори за обезбедување на глобална безбедност и брзото апсење на поединци со отворени налози.

Извор: A1ON