Студијата, која сè уште не е прегледана од независни експерти, покажала дека испитаниците кои примиле бустер доза од вакцината AstraZeneca имале повисоки нивоа на специфични антитела за омикрон од оние кои биле заразени и природно стекнале имунитет.

По циклусот на вакцини од три дози, нивоата на неутрализација против омикрон биле слични на оние против варијантата делта по двете дози, додаде компанијата, според Ројтерс.

Компанијата вели дека научниците од Универзитетот Оксфорд кои ја спровеле студијата се независни од оние од истиот универзитет кои работеле со компанијата на вакцината.