Останатите челници на ПП-ДБ барем засега немаат намера да го следат примерот на нивниот колега Христо Иванов, кој поднесе оставка од раководството на партијата „Да, Бугарија“ и одби да стане пратеник. Атанас Атанасов, кој е на чело на ДСБ, на партискиот конгрес ќе бара доверба од своите сопартијци, а Кирил Петков од ПП најави дека ќе се сретне со подредените „за длабинско осмислување на новонастанатата ситуација“. Останува целосно нејасно што значи тоа, имајќи предвид дека ПП-ДБ загуби половина од гласачите на овие избори и стана третата политичка сила, речиси претекната од „Преродба“, анализира бугарскиот медиум Сега.

На крајот на 2021 г Атанасов и Иванов поднесоа оставки на партиски лидери поради слабите изборни резултати на нивната коалиција „Демократска Бугарија“. Ова беше долго пред да ги здружам силите со „Продолжување на промените“. Неколку месеци подоцна, и двајцата беа реизбрани на партиските конгреси, што доведе во прашање колку нивните формации беа демократски.

Атанасов денеска објавува опширен став, во кој признава дека тој и неговите колеги од ПП-ДБ „не успеале во процесот на исполнување на очекувањата на сопствените гласачи за дозволеноста на компромисот што требало да се направи“. Со овој комплексен извештај, лекарот рече дека симпатизерите не биле убедени дека заедничкиот потфат со ГЕРБ и ДПС би бил вистинскиот потег.

„Самите создадовме големи очекувања, си помогнавме да бидеме емотивно наполнети и на крајот не ги објаснивме доволно нашите постапки, до кои не доведе реалноста и желбата на Бугарија да оди напред“, продолжува Атанасов. со неговата самокритика. Потоа, пак, се навраќа на вообичаената теза на ПП-ДБ од предизборната кампања – дека достигнувањата на владата со нејзиниот мандат, на чело со Николај Денков, не биле доволно добро објаснети.

Лидерот на ДСБ ветува дека ќе го врати дијалогот со десничарската заедница, откако прво го повика Националното собрание на неговата партија, кое ќе ги оценува неговите достигнувања. Во својата одбрана, таа рече дека ДСБ го задржала своето претставување во Националното собрание и Европскиот парламент (сепак, не наведува конкретни бројки – бел.а.). Не зборува за оставка, туку само вели дека ќе бара доверба од народот. Упатувам пофалби до Христо Иванов и изразувам надеж дека ќе останеме заедно, без разлика каква улога играме.

Атанасов рече и дека „ПП-ДБ останува единствена проевропска опозициска политичка сила“ и зборува за улогата на десничарското обединување во следниот парламент.