Владата го разгледува степенот на одговорност на платформите како Твитер и Фејсбук за клеветнички материјали објавени на нивните сајтови. Ова доаѓа откако највисокиот суд во земјата пресуди дека издавачите можат да бидат одговорни за јавни коментари на форумите на интернет.

Пресудата доведе до тоа некои медиумски компании, како Си-Ен-Ен, да им го забранат на Австралијанците пристапот до нивните Фејсбук страници.

-Онлајн светот не треба да биде Див запад каде ботови, фанатици, тролови и други анонимно одат наоколу и можат да им наштетуваат на луѓето, рече Морисон на телевизиски брифинг со новинарите. „Тоа не може да се случи во реалниот свет, така што нема причина да се случи ниту во дигиталниот свет.

Новиот закон ќе воведе механизам за жалба. Ако некој мисли дека е клеветен, малтретиран или напаѓан на социјалните мрежи, ќе може да побара платформата да го отстрани материјалот. Доколку содржината не се повлече, тужбата би можела да ја принуди платформата на социјалните мрежи да даде детали за коментаторот.

-Дигиталните платформи треба да ги имаат соодветните процеси за да овозможат отстранување на оваа содржина, рече Морисон, заклучувајќи дека „тие го создадоа просторот и треба да го направат безбеден, а ако не го направат, ние ќе направете го тоа преку вакви закони“.