Tој е предводник на еден од само трите клуба што останаа со овој проект. Реал и Јувентус останаа. Дури девет основачи ја напуштија Суперлигата во рок од само три дена по објавувањето на нејзиното промовирање.

Апсолутно е потребно за големите клубови да го изразат својот став за распределбата на профитот. Ние ги поддржуваме националните лиги и ќе го продолжиме дијалогот со Уефа, изјави Лапорта за ТВ3.

-Делуваме трезвено и мудро. Супер лигата е апсолутна потреба, но нејзините членови на крајот ќе го кажат последниот збор. Големите клубови придонесуваат најмногу и мораат да учествуваат во распределбата на профитот. Суперлигата мора да биде атрактивно натпреварување за спортските заслуги. Отворени сме за дијалог. со Уефа. Мислам дека ќе се договориме. Потребни ни се повеќе ресурси за да направиме шоу, а Суперлигата би била тоа.

Лапорта одговори на прашањето зошто не се откажува од Суперлигата откако тоа го сторија дури девет од 12 клуба: „Некои клубови беа под притисок, но предлогот за влез во Суперлигата сè уште постои, и затоа проектот и инвестициите во него се многу важни, а платите се екстремно високи, и сето тоа мора да се земе предвид, како и спортските заслуги “.

Иако Лапорта изрази верба во опстанокот на Суперлигата, иако остана без три четвртини од нејзините основачи, тој во оваа прилика беше крајно помирлив и, како што повеќе пати потенцира, склон кон компромис со Уефа, чија Лига на шампиони практично ќе биде уништена од новиот натпревар. Таква е неговата позиција. Иако Уефа и Суперлигата се практично спротивставени страни во војната за милијарди од фудбалот, претседателот на УЕФА, Александар Чеферин, истакна дека Лапорта е најмалку разочаран од сите бегалци во Суперлигата:

-До одреден степен сите ме разочараа, но морам да кажам дека Барселона најмалку ме разочара. Лапорта беше неодамна избран за претседател на Барселона и јас разговарав со него два-три пати. Тој беше под огромен притисок поради лошата финансиска состојба што го дочека во клубот. Не е негова вина што ситуацијата е таква и очигледно беше под голем притисок да најде пари.Сепак, како лукав преговарач, тој обезбеди начин Барселона да излезе од проектот доколку навивачите се против тоа.