Нема да има уставни промени под бугарски диктат

Александар Николоски, потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, вечерва даде силни изјави за време на гостувањето во „Тема на денот“, сегмент од централниот Дневник на телевизија Сител. Николоски уверено изјави дека нема да има уставни промени под бугарски диктат, потврдувајќи го ставот на партијата против надворешно мешање.

Стремеж за убедлива победа

Николоски го истакна фокусот на партијата да обезбеди убедлива победа на претстојните избори, не само во однос на победата, туку и во маргината на победата. Тој ја истакна потребата од значителен мандат за формирање влада способна да спроведе реформи и ефикасно да се бори против корупцијата.

Повик за опозиција

За да ја остварат својата визија за Македонија, Николоски истакна дека и СДСМ и ДУИ мора да преминат во опозиција. Тој ја подвлече потребата од обединет фронт против, како што рече, политички апартхејд, каде што малцинската партија има несразмерна контрола врз владата.

Николоски потенцираше дека ДУИ има 12 пратеници и сепак ги влече сите конци во државата. СДС се однесува како мал коалиционен и послушен партнер.

Бескомпромисен став за уставните промени

Николоски го повтори непоколебливиот став на ВМРО-ДПМНЕ за критичните прашања, вклучувајќи го и отфрлањето на уставните измени диктирани од Бугарија. Тој ја истакна важноста Бугарија да го направи првиот чекор кон помирување, тврдејќи дека Македонија не може да биде принудена или уценувана да се потчини.

Приоритети на партијата

Истакнувајќи ја партиската агенда, Николоски истакна два основни столба: борба против организираниот криминал и корупција и создавање амбиент погоден и за домашни и за странски инвестиции. Тој ја истакна потребата од цврст антикорупциски став за привлекување инвестиции и поттикнување на економскиот раст.

Како заклучок, изјавите на Николоски ја одразуваат решеноста на ВМРО-ДПМНЕ да го зачува македонскиот суверенитет, да продолжи со значајни реформи и ефикасна борба против корупцијата.